Fapte.Argumente.Detalii. Despre 'relatia' dintre pisica si femeia gravida. In rest: no comment!
Un lucru este sigur: nu exista nici un motiv fondat pentru a renunta la pisica dumneavoastra daca ati ramas insarcinata. Foarte des auzim despre persoane care se separa de animalul lor drag, uneori dupa numerosi ani de convietuire, cand un bebe apare in casa. De asemenea, ati auzit, fara indoiala si depre toxoplasmoza si bineinteles ca va temeti de aceasta infectie, dar nu este un motiv sa abandonati pisica.
Ginecologul dumneavoastra curant va poate lua o priza de sange, pentru a analiza daca sunteti imuna sau nu impotriva toxoplasmozei. Daca sunteti imuna, nu aveti de ce sa va temeti si puteti continua sa va ingrijiti pisica ca si pana acum.
Daca nu sunteti imuna, nu intrati in panica. Trebuie sa stiti, insa, ca aveti mai multe riscuri sa contactati toxoplasmoza daca umblati cu fructe si legume nespalate sau cu carnea nefiarta decat daca intrati in contact cu pisica.
Daca nu sunteti imuna la toxolasmoza, iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmati pentru a evita problemele ulterioare:
-purtati manusi sau spalati-va constiincios pe maini dupa ce manipulati carnea cruda si cruditatile, dupa gradinarit.
-fierbeti bine carnea inainte de consumare.
-evitati consumarea cruditatilor sau spalati-le bine.
Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile celulare ale gazdei. Cum am aratat, aceasta bacterie se gaseste pe legume si fructe, pe carnea nefiarta si poate fi purtata si de pisica.
Daca insa pisica mananca hrana uscata si nu pune nici o labuta afara nu exista riscul contaminarii. Daca insa pisica isi petrece timpul si in afara casei, trebuie sa respectati cateva reguli de igiena elementara:
-spalati-va bine pe maini inainte de fiecare masa sau dupa ce ati atins pisica.
-lasati pe altcineva sa se ocupe de litiera, sau daca sunteti singura in casa, folositi manusile.
-evitati jocurile bruste cu animalul, pentru a preveni zgarieturile.
Daca nu sunteti imuna la toxoplasmoza, fie ca aveti pisica sau nu, este util sa va faceti analizele lunar, pentru a detecta o eventuala infectie si a actiona precoce in cazul unei contaminari.
zooland.ro
[
ama]
Va marturisesc ca nu mai suport sa aud povesti fantastice despre ce pericol mortal il reprezinta pisica tinuta in casa.
Daca dai o cautare simpla pe Google dai de tot felul de babe isterizate sau de ipohondrii incoerenti care vorbesc despre cum mori sigur de la parul de pisica sau ca daca mai esti si gravida sigur copilul se naste cu boli neurologice.
Povestile relatate nu sunt niciodata experiente personale. Sunt doar din categoria
"mi-a povestit o prietena ca a auzit de la o matusa cum o colega de lucru a avut o verisoara care a avut o vecina care..."Si cred ca legendele le stiti si voi deja.
Ati auzit probabil de celebrul fir de par care calatoreste in mod miraculos prin organism si se lipeste hotarat de plaman.
Dar ce nu ati auzit probabil este ca parul de pisica inspirat duce la cancer la ficat (?!). Personal, celor ingrijorati de aceasta posibilitate, le recomand sa o lase mai usor cu bauturile tari.
Sau si mai rau, sigur nu ati auzit, de posibilitatea firului de par voinic care ajuns in stomac isi continua cresterea si creste, si creste pana devine un monstru paros care te duce pe masa de operatie.
Intr-un registru ceva mai realist (dar tot exagerat de panicos) este vanturata pe internet problema toxoplasmozei la femeile insarcinate. Toate bune si frumoase, dar multi arunca pisica in strada fara sa se oboseasca sa se documenteze asupra bolii.
Si apoi, dupa ce treci si de sarcina, apar povestile despre pisica si bebelus. Cum ca pisica sufoca noaptea bebelusul de gelozie sau cum ca simte gustul de lapte pe fata bebelusului si ii devoreaza fata.
In primul rand tin sa precizez ca aici nu vorbesc despre stapanii inconstienti care lasa pisica sa umble aiurea pe strazi, sa vaneze prin gunoaie, sa manance soareci/sobolani si apoi sa intre nestingherita in casa, unde sa dea o raita pe masa din bucatarie.1 Parul de pisicaParul de pisica reprezinta un pericol pentru sanatate doar atunci cand in casa sunt persoane care deja sufera de astm sau de diverse tipuri de alergii.
Important! Aceste persoane nu sunt alergice la parul de pisica efectiv ci la substantele de pe el!
In rest, pentru persoanele sanatoase parul de pisica nu reprezinta un pericol. Pot crea doar neplaceri, dar nu probleme de sanatate.
2. Toxoplasmoza Toxoplasmoza este un motiv de ingrijorare pentru majoritatea femeilor insarcinate, dar putin lume stie de fapt ce inseamna aceasta sau care sunt principalii factori de risc.
Toxoplasmoza este o protozooza generala care paraziteaza peste 350 de specii de vertebrate, fiind din acest punct de vedere cel mai raspandit protozoar.
Are nevoie de o gazda definitiva (care sunt felinele) si gazde intermediare (numeroase specii de vertebrate).
Gazda definitiva (pisica in cazul nostru) elimina prin fecale oochisti nesporulati - adica nu sunt infectanti la momentul eliminarii. Insa in conditii propice ele sporuleaza si astfel devin infectante pentru gazdele intermediare - printre care si omul.
Dar
pisica nu se poate imbolnavi decat daca consuma la randul ei carnea cruda a unui animal infectat - sobolan, pasare, carne cruda primita de la stapan (carne de oaie, porc, vita etc) sau daca vine in contact cu fecalele unei alte pisici deja infectate.
Deci,
pisica nu este principala sursa de transmitere a toxoplasmozei la om, ci este singura specie cu oochisti in fecale. O sursa majora de transmitere a toxoplasmozei la om o reprezinta
consumarea carnii infectate gatita necorespunzator (cruda) sau
consumarea de fructe/legume nespalate(care sunt murdare cu un sol in care se afla oochisti sporulati).
Adica e suficient sa mancati o capsuna nespalata sau sa nu fi spalat suficient de bine salata consumata la pranz. Dar exista doua vesti bune:
1. O simpla analiza inainte de sarcina poate sa dezvaluie aceasta boala - care nu afecteaza decat fatul - si un mic tratament va scapa de grija.
2. Daca aveti deja o pisica este foarte posibil sa fi facut deja boala si sa fi devenit imuni la ea. Deci nu mai aveti griji.
Totusi, daca sunteti insarcinata este nevoie sa luati
masuri de precautie: - incercati sa
nu adoptati o alta pisica pe perioada sarcinii - ea ar putea fi purtatoare si sa va infecteze pe perioada sarcinii cand este cel mai periculos moment pentru fat.
-
nu curatati voi litiera! daca nu aveti de ales folositi manusi, dezinfectant si indepartati foarte des fecalele (dupa cum am zis, in momentul eliminarii oochistii nu sunt infectanti si dureaza intre 1-5 zile pana cand devin periculosi).
Pentru ca voi sa va infectati cu toxoplasmoza direct de la pisica voastra ar insemna ca dupa ce curatati litiera sa duceti direct mana la gura sau sa mancati cu mainile murdare, fara sa va fi spalat pe maini.
In concluzie, pentru a va feri de toxoplasmoza este necesar:1. Sa gatiti bine carnea.
2. Sa spalati bine legumele pe care le consumati crude.
3. Folositi manusi daca lucrati in gradina.
4. Schimbati des litiera.
Dar sfatul meu este ca inainte de sarcina sa faceti aceasta analiza simpla. Daca aveti deja boala, va tratati pe voi si pe pisica. Daca nu o aveti, folositi masurile de protectie enumerate mai sus dar
aveti grija si de pisica!Aveti grija sa nu iasa afara sau sa consume posibile animale infectate.
3. Pisica si bebeAici lucrurile sunt incadrate deja la norme de igiena de bun simt. Pisica trebuie sa fie deparazitata, vaccinata si sa fiti la zi cu vizitele la medicul veterinar.
De asemenea este recomandabil sa nu lasati litiera la indemana copilului sau sa lasati pisica nesupravegheata cu el.
Preluat de pe
http://ama2675.blogspot.com/2009/08/parul-de-pisica-si-toxoplasmoza-intre.htmlPentru mai multe informatii puteti citi si articolele acestea:
1
Human pregnancies, babies and your cat 2 Pregnancies and pets3. Pregnancy and Toxoplasmosis4. Cat Hair and Health