luni, 11 februarie 2008

ABUZURILE AUTORITATILOR VIZAVI DE CAINII FARA STAPAN


Cluj-Napoca, cel mai important centru al vietii politice si culturale a Transilvanei, oraş al României, care se mândreşte cu faptul ca de 1 an este membru cu puteri depline al Uniunii Europene este zguduit in ultima perioada de o serie de abuzuri ale autorităţilor locale fata de felul in care este inteleasa si aplicata aici sumara Lege pentru protecţia animalelor.

Reprezentanţii FRPCA (Federaţia Romana de Protecţie si Control a Animalelor) au fost mereu 'persoane incomode' in toate localităţile unde au actionat, in relaţiile cu reprezentanţii institutiilor publice (ANSVSA, DSVSA si Politie). Mai mult, au fost persoane 'incomode'chiar in timpul dezbaterii modificarilor si completarilor legii de protectie a animalelor (205/2004) pentru 'senatorii' si 'marii specialisti' in legislatie.

Fapt pentru care nu si-au asumat responsabilitatea acestei legi si au atras atentia ca, daca va fi votata, 'efectul' acesteia se va rasfrange impotriva animalelor, iubitorilor de animale si a reprezentantilor organizatiilor de protectie a animalelor care detin adaposturi sau au in ingrijire animale.
Cel mai recent caz in care autoritatile locale au dat legalitate unor actiuni de tip mafiot exercitate asupra unor animale, care au fost impuscate in plina zi pe strazile localitatii Copaceni, din judetul Cluj s-a petrecut pe data de 9 ianuarie 2008. Conform site-ul citynews.ro si declaratiilor martorilor, linistea locuitorilor din satul Copaceni, comuna Sandulesti, a fost spulberata, in jurul orelor 14-15, de numeroase focuri de arma. Speriati la auzul acestora, satenii s-au alarmat. In scurt timp si-au dat seama cu ce aveau de a face: era vorba de o actiune de ucidere a cainilor care circulau liberi pe ulitele satului unii avand stapani, initiata de primarul din Sandulesti, Florin Padurean. Motivul invocat de oficialii din Primaria Sandulesti a fost ca patrupedele au intrat in contact cu o vulpe turbata, care le face probleme de ceva vreme in comuna. Conform satenilor, episodul de miercuri din Copaceni s-a desfasurat asemenea unui western. Erau vreo patru persoane cu arme, care trageau in toti cainii lasati liberi pe care-i gaseau in cale. Trageau prin sat ca-n codru. Au omorat foarte multi caini ieri, a povestit Ana-Maria Greab. Ea i-a luat la rost pe vanatori si pe seful de post, care i-au raspuns ca este o actiune autorizata. Impreuna cu vanatorii era si seful de post al comunei, Adrian Milu. Dupa ce erau impuscati, cainii erau adunati intr-o caruta, urmand sa fie aruncati la groapa de gunoi de la marginea satului.
Este si mai grav faptul ca unul dintre vanatori a imprumutat arma din dotare unuia dintre cetatenii comunei, dl. Bucur Ioan, care nu poseda permis de port arma si care a executat focuri de arma pe domeniul public.
Prim vicepresedintele FRPCA, dl. Radu Termure, s-a deplasat la fata locului si timp de 3 zile a procedat la adunarea de probe care ateste gravul abuz de putere al autoritatilor locale si judetene. Raspunsul autoritatilor a fost urmatorul: "S-a actionat corect, avand in vedere ca e vorba de o situatie de criza. A luat corect masura de a proteja populatia", a declarat, dupa inchiderea sedintei, prefectul Calin Platon. El a mai spus ca intreaga actiune de impuscare a cainilor este si legala, ea avand la baza o directiva inaintata de Directia Sanitar Veterinara Cluj, referitoare la zonele rabiogene si care spune ca, in momente de criza, orice animal care nu a fost vaccinat de 6 luni si nu are stapan poate fi ucis.
Prin urmare, in Romania secolului XXI, intr-o tara UE este perfect legal, ca ziua, in amiaza mare, sa impusti pe strazile unei localitati, pe domeniul public, fara nici o masura de precautie fata de siguranta cetateanului, toate animalele suspecte de rabie.
Dar de ce sa ne mire acest fapt, cand s-au intamplat o serie de cazuri in care cetateni ai municipiului Cluj – Napoca, care isi plimbau cainii proprietate personala, au fost victimele unor vanatori beti care nu s-au sfiit sa traga asupra lor, motivand acest gest prin faptul ca doreau sa impuste cainii comunitari care intamplator, se aflau in vecinatatea acestor cetateni. Bineinteles, ca bravii politisti, aflati in slujba cetateanului, i-au sfatuit pe cei care au reclamat aceasta stare de fapt sa ajunga la un acord cu cei care au tras, ignorand prevederile Codului Penal al Statului Roman.
Iata insa ca a aparut 'noua' lege si toata lumea spera ca acesta va fi sfarsitul. Aveti dreptate va fi sfarsitul 'legal' al notiunii de protectie a animalelor, al animalelor, al iubitorilor de animale si a unora care au deranjat pana acum. DSVSA Cluj a hotarat sa 'se
implice' si de aceasta data sa sanctioneze drastic “vinovatii', persoanele incomode, militanti activi ai luptei pentru protectia animalelor.
Astfel, au luat in calcul 3 masuri privind locul unde Radu Termure se ocupa de niste cainii salvati cu greu de la moarte sigura si in conditii de o cruzime inimaginabila (dansul detine un adapost privat, in apropierea comunei Padureni). Una dintre ele de confiscare a animalelor (pe noua lege) si ducerea lor in 'adapostul public' unde , ati ghicit, vor fi 'eutanasiati' .
Acest adapost si animalele detinute arata super in raport cu adaposturile publice, unde se cheltuie 'banul public' pentru a ucide cu cruzime animale si fara a intra sub incidenta vreunei "legi". S-a votat o 'modificare' de lege, pe care as numi-o in continuare 'legea Marinescu si acolitele sale' si care are ca titlu Protectia animalelor. Dar stupoare, la art.1 alin (2) se spune ca Gestionarea populatiei canine fara stapân de pe teritoriul României se reglementeaza prin lege speciala.
Am solicitat abrogarea acestui aliniat la vremea respectiva. Sa intelegem ca in cadrul aceastei categorii de animale nu sunt ...animale?
Ca legea de protectie se refera la orice alte animale dar nu "cainii, pisicile si alte animale"? Atunci la ce bun inca o lege 227 !!! Tocmai pentru a da legalitate notiunii de UCIDERE?!
Cine sunt organele de control? Pai cei care vorbesc cu seninatate de 'sacrificare si ucidere', cei care emit acte normative in acest sens si cei pe care nu ii intereseaza ca animalele sa traiasca pentru ca ei se ocupa cu Siguranta Alimentelor . Adica animalul sa fie sanatos cand il mananci. Si atunci de unde atata toleranta, dragoste fata de viata , etc dacasunt platiti sa vegheze la uciderea animalelor.
Astfel Prefectura Judetului Cluj impreuna cu DSVA vrea sa inchida singurul loc din Cluj in care cainii fara stapan sau cei abandonati si-au gasit adapost, au primit ingrijiri medicale, vaccinuri, hrana si apa datorita domnului Radu Termure. Acest refugiu pentru suflete nevinovate, este sustinut de un singur om, care prin propriile puteri, si cu pretul sanatatii sale, a incercat sa faca efectiv ceva! Din pacate, lupta sa acerba pentru protectia animalelor si respectarea legilor si asa precare din acest domeniu a dus la aceste 'represalii de tip mafiot' ale autoritatilor. Aceste autoritati, care sustin in continuare ideea eutanasierii si nu doresc sa gaseasca solutii pentru cainii fara stapan.
In toata tara exista zeci de adaposturi in care condiitile lasa de dorit mult mai mult decat la Cluj, unde sunt chiar decente avand in vedere starea de fapt in care se afla tara noastra in priviinta protectiei animalelor, ca sa nu mai vorbim de miile de animale cu stapani, care traiesc in mizerie sunt infometate si abuzate zilnic. Asta ar insemna ca autoritatile ar trebui sa confiste zilnic mii de animale si sa le eutanasieze.
Din pacate pentru autoritati, dar din fericire pentru bietele suflete nevinovate si pentru oamenii civilizati ai acestei tari, reactia comunitatii nu a ezitat sa apara, siteul local de stiri citynews.ro avand aproape 1000 de vizite la o zi de la publicarea articolului in care este prezentata povestea refugiului particular finantat de dl, Radu Termure. De asemenea, a fost initiata o petitie, care la cateva zile de la lansare numara cca 1000 de semnaturi si comentarii de la romanii din tara si de peste hotare pentru a`l sustine pe acest om, care cu abnegatie si fara nici un interes a incercat sa faca ceva, prin propriile puteri, orice colaborare cu autoritatiile fiindu`i refuzata. Aceste autoritati, care, dand dovada de o crasa neobrazare vor sa distruga munca unui membru al comunitatii, care pe baza de voluntariat a dat un exemplu tuturor romanilor si nu numai.
Aceasta actiune de protest impotriva autoritatilor locale ale judetului Cluj nu se va opri aici, fiind hotarati sa informam Parlamentul si Comisia din cadrul Uniunii Europene, precum si marile asociatii si fundatii internationale pentru Protectia Animalelor, care se afla intr-o stransa legatura cu dl. Radu Tarmure si nu in ultimul rand presa europeana, pentru ca este aberant ceea ce se intampla!!!
Vor iesi la iveala numeroase cazuri de cruzimi si crime contra animalelor, cazuri in care DSV si Politia Judetului Cluj au musamalizat totul, acoperind infractorii si devenind astfel complicii acestora. Dintre acestea amintim: cazul uciderii prin injectare de stricnina a unei cateluse, in noiembrie 2006, autorul fiind un demnitar clujean apoi, cazul uciderii prin lovire cu rangi si lopeti a 17 caini in adapostul primariei Dej, de catre angajatii acesteia; cazul din 18 noiembrie 2007 de la Capusu Mic, unde vanatorii au impuscat pe un drum judetean mai multi caini aflati sub supravegherea stapanilor; cazul catelusei impuscate in cap in data de 2 ianurie 2008 de catre un grup de vanatori pe o propritate privata in orasul Campia Turzii.
Noi, cetatenii, suntem absolute revoltati si dezgustati de felul in care autoritatile Judetului Cluj isi desfasoara activitatea, promovand deciziile abuzive si epurarea politica. Mentionez ca pana si persoanele care nu agreeaza in mod deosebit animalele au fost socate.



1 comments:

Anonim spunea...

Acelasi lucru se intampla si la constanta, unde, undeva pe la marginea orasului, pe strada Varfu cu dor, isi desfasoara"activitatea" hingherii....
daca ati merge sa vedeti ce se intampla acolo ati ramane socati....ce comportament au cei de acolo fata de animalute;caini ingramaditi in custi care arata a temnite de la auschwitz(de facpt este un auschwitz al cainilor)....inchipuiti-va ce sfarsit au vietile lor care sunt de vina doar ca s-au nascut in Romania....adica..... CONSTANTA.....RUSINE DOMNULUI MAZARE CARE PERMITE ASA CEVA.....