miercuri, 16 aprilie 2008

Sterilizarea/castrarea companionului!

10 motive pentru a-ti steriliza animalutul de companie

Aceasta interventie chirurgicala poate fi benefica atat pentru tine cat si pentru animalutul tau
Cele mai importante 10 motive pentru care ar trebui sa-ti sterilizezi animalutul de companie

Aceasta interventie chirurgicala poate fi benefica atat pentru tine cat si pentru animalutul tau

Este dificil sa-ti imaginezi ca puiutul tau va creste si va avea proprii ei/lui puisori. Cu toate acestea, o pisicuta sau o catelusa poate ramane gestanta inca de la varsta de 6 luni, odata cu primul ciclu de calduri si poate fata de 2-3 ori pe an sau, respectiv, de 2 ori pe an. Aceste date concludente v-au convins sa va sterlizati animalutele? In plus, catelusul sau motanelul vostru in timpul vietii poate da nastere la sute de puisori, daca nu este castrat. Tot nu sunteti convinsi? Aruncati o privire peste aceste motivatii si va veti convinge ca interventia de sterilizare este benefica atat pentru animalutul vostru, cat si pentru alte animalute.

1. Sterilizarea animalutelor dumneavoastra va ajuta la prevenirea suprapopularii cu animalute fara stapan. Numai Human Society of the United States estimeaza ca 3-4 milioane de caini si pisici sunt anual euthanasiati de catre adaposturi. Acest numar nu include milioanele de animale care vagabondeaza, abandonate sau pierdute, si care pier fara ca nimeni sa le stie numarul. Prin sterilizarea animalutului tau, vei evita fatarile nedorite si vei salva vieti.

2. Interventia de sterilizare a animalutului tau te poate ajuta sa opresti sau sa previ aparitia comportamentului de marcare cu urina a locurilor nedorite. Castrarea pisicii sau a cainelui tau, indiferent de sex, inainte de a ajunge la pubertate (6-8 luni de viata) este cea mai buna masura de preventie a acestui tip de comportament. Daca va castrati masculul inainte ca hormonii lui sa-l acapareze si sa-i incurajeze comportamentul de marcare a teritoriului, cresteti sansa ca el sa nu invete niciodata sa ?spreieze?.

3. Interventia de castrare poate preveni dezvoltarea cancerului mamar la femele. Oricat ar parea de ciudat este mult mai sanatos pentru o catea sau pentru o pisica sa fie sterilizate inainte de primul ciclu de calduri. Atat catelele, cat si pisicile care trec prin primul ciclu de calduri prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta cancere mamare in timpul vietii.

4. Castarea elimina posibilitatea ca femela ta sa dezvolte infectii uterine. Intrucat uterul este inlaturat complet in timpul operatiei de sterilizare, femelele castrate nu prezinta niciun risc de a dezvolta metrite sau piometrite (infectii ale uterului).

5. Interventia de sterilizare poate contribui la prevenirea aparitiei vocalizelor stridente reproduse in special de femelele de pisica. Femelele in calduri pot ?plange? in permanenta spre disconfortul stapanilor si al vecinilor lor. Deoarece pisica ta nu va mai intra in calduri consecutiv operatiei de sterilizare, ea nici nu te va mai tine treaz noapte urland pentru a atrage atentia masculilor.

6. Castrarea il poate face pe masculul tau un mai bun animalut de casa. Castrarea nu afecteaza partile bune ale personalitatii mascului tau, dar ii estompeaza pornirile agresive si teritoriale. De asemenea, animalele nesterilizate adesea dezvolta mult mai multe probleme de comportament si de temperament in comparatie cu cele sterilizate.

7. Interventia de castrare va stopa tendinta animalutului tau de a se ?duela? cu altele. Masculii necastrati sunt ?impinsi? de hormonii lor sa-si caute o partenera si se vor lupta cu alti masculi atunci cand femelele sunt in preajma. Leziunile (plagile) dobandite in aceste lupte, cu vindecare prelungita si cu tendinta spre complicare, va pot aduce cheltuieli substantiale si frecvente pentru tratarea lor, cheltuieli mult mai costisitoare decat interventia de castrare.

8. Castrarea poate ajuta la prevenirea comportamentului agresiv al masculului vostru fata de alte animalute de casa si fata de alti membrii ai familiei. Aceiasi hormoni care provoaca un mascul necastrat sa se lupte cu alti masculi il pot determina sa muste sau sa aiba alte comportamente agresive fata de membrii familiei sale si alte animale de casa. Multe dintre problemele de agresivitate pot fi evitate prin castrarea masculului tau cand inca este tanar si prietenos.

9. Castrarea va reduce posibilitatea ca masculul tau sa dezvolte cancer testicular. Daca este efectuata inainte ca animalutul tau sa atinga varsta pubertatii, operatia de castrare va elimina efectiv posibilitatea ca el sa fie predispus unei asemenea boli.

10. Interventia de castrare va diminua posibilitatea ca masculul tau sa dezvolte diferite afectiuni ale prostatei sau hernii. Din nou, daca operatia este efectuata inainte ca animalutul tau sa atinga varsta pubertatii, ea va diminua si mai mult sansele aparitiei afectiunilor mentionate.

Nu va lasati impresionati de costurile unei asemenea interventii si stabiliti-va o programare cat mai repede cu putinta. Animalutul vostru va va multumi! Nu scapati din vedere ca odata cu trecerea timpului, astfel de interventii se fac cu un mai mare risc in primul rand datorita varstei pacientului si mai apoi datorita afectiunilor ascunse pe care acesta le poate dezvolta in timpul vietii.


10 scuze puerile pentru a nu-ti steriliza animalutul de companie

Potrivit studii efectuate, animalutele castrate nu numai ca sunt mult mai putin predispuse diferitelor afectiuni si cancere, dar se pare ca traiesc si mult mai mult.

Scuza nr. 1. Ea/el va lua in greutate.

Animalutul vostru va lua in greutate numai daca voi il veti lasa. Animalele de casa, ca si oamenii, pot avea tendinta de a fi mai putin activi si de a lua in greutate odata cu varsta. Voi aveti intreaga responsabilitate daca animalutul vostru este supraponderal deoarece, in general, ei primesc 100% din caloriile lor de la voi. Incurajandu-i sa faca miscare prin simpla plimbare sau jucandu-se, va va ajuta sa-i mentineti intr-o forma maxima. Daca eventual dupa operatia de castrare sesizati ca animalutul vostru incepe sa ia in greutate, acest lucru se poate remediat cu usurinta printr-o dieta adecvata (light) si printr-un regim de miscare mai consistent.


Scuza nr. 2. Ea/el va fi mai putin activ(a).

Animalutele de companie sterilizate (castrate) pot fi mai linistite sau mult mai multumite din moment ce ele nu mai au dorinta indusa hormonal de a hoinari si de a se imperechea. Cu toate acestea, lor inca le place sa se joace! Parte din nivelul lor de activitate va depinde de voi si de timpul pe care-l alocati sa va jucati si sa va plimbati cu animalutul vostru.


Scuza nr. 3. El nu va mai arata la fel.

Masculii care sunt castrati nu vor mai avea testicule. Daca acest lucru este o problema, exista implanturi testiculare care pot fi implantate astfel incat animalutul vostru sa arate la fel ca inainte de interventia chirurgicala. In principiu, acest lucru s-a dovedit a nu fi o reala problema pentru majoritatea proprietarilor de animalute de companie.


Scuza nr. 4. Va fi benefic pentru copiii mei sa treaca prin experienta de a avea ?catelusi?.

Copiii pot experimenta miracolul vietii fara ca animalutele lor de companie sa aiba catelusi sau pisicute. Pentru asta cele mai indicate sunt filmele educationale pe care le gasiti in scoli sau la librariile locale.


Scuza nr. 5. Toti isi doresc catelusi si pisicute, asa ca imi va fi usor sa le gasesc stapani.

Acest lucru nu este deloc adevarat ? mii de caini si de pisici sunt euthanasiati in fiecare saptamana pentru ca nu li se gasesc stapani. Suprapopularea cu animale fara stapan este o chestiune serioasa si permitandu-i animalutului tau sa se imperecheze, iti vei aduce aportul la acesta problema.


Scuza nr. 6. Nu o sa ma coste nimic sa-mi imperechez animalutul, asa ca de ce sa nu o fac?

Nu fii atat de sigur. Nu se intampla rar sa ai cheltuieli neasteptate datorate problemelor din timpul gestatiei sau ale fatarii si la fel de bine din cauza puilor bolnavi. In afara de asta, puii vor trebui vaccinati si deparazitati, manopere care costa de asemenea bani.


Scuza nr. 7. E mai sanatos pentru ei sa aiba cel putin o fatare.

Acest lucru nu este adevarat. Animalutele castrate sunt mult mai putin predispuse sa contracteze diferite afectiuni si cancere. De exemplu, cainii care sunt castrati de timpuriu prezinta un risc mult mai scazut de a face tumori mamare si nu mai sunt predispusi infectiilor si cancerelor uterine. Masculii este foarte putin probabil sa mai aiba afectiuni ale prostatei, iar riscul de a dezvolta cancer testicular este eliminat.


Scuza nr. 8. Animalutul meu va avea o personalitate diferita daca-l(-o) castrez.

Acest lucru poate fi adevarat, dar mult mai sigur va avea o personalitate mai placuta. Animalutele sterilizate (castrate) sunt in general mai calme, mai prietenoase si mai afectuoase. Masculii nu mai au tendinta de a se ?ciondani? atat de des si nu mai sunt tentati sa hoinareasca atata in cautarea jumatatii.


Scuza nr. 9. Ea este atat de dragalasa si de desteapta incat mi-as dori un alt animalut exact ca ea.

Majoritatea puilor nu ies exact ca parinti lor. Daca iti doresti ca animalutul tau sa fete doar pentru a avea un puiut care sa-i semene leit celui actual, cel mai probabil vei fi dezamagit.


Scuza nr. 10. Animalutul meu va fi suparat pe mine daca il castrez.

Animalutele nu gandesc si nu sufera niciun fel de reactie emotionala sau de criza de identitate ca noi, astfel ca nu vor fi suparate pe voi. Ele vor fi mult mai sanatoase si mai fericite daca sunt castrate. Asigurati-va ca-i oferiti animalutului vostru lucrurile esentiale de care are atata nevoie cum ar fi o hrana de buna calitate, un regim adecvat de miscare, dragoste, ingrijire medicala si o parte din timpul vostru pretios, iar ei va vor iubi neconditionat.

Potrivit diferitelor studii efectuate, animalutele castrate nu numai ca sunt mult mai putin predispuse diferitelor afectiuni si cancere, dar se pare ca traiesc si mult mai mult.


Sursa: animale.ro


7 comments:

Anonim spunea...

Totusi, ca tot sustii idea de sterilizare, tu te-ai pus in situatia asta ? cum ar fi sa fii tu sterilizat ? poate ca doar ai lua putin in greutate..... in rest super oke !

Dan S. spunea...

Daca as fi catzel, DA, m-as castra.
Pentru ca as trai in medie 10 ani, pentru ca as innebuni dupa orice catea in calduri, pentru ca probabil as fi dominant si tot timpul as avea probleme cu ceilalti masculi, si pentru ca traim in romania, pentru ca la caini nu exista meno si andropauza, pentru ca nu am drept de monta de ex. (as fi fara pedigree, etc), si pentru ca psihologia canina este super diferita de cea umana. Si ar mai fii, mai multe, insa ajunge.

Anonim spunea...

totusi, intervii asupra modului natural de a fi al animalutului, adica cine esti tu sa-i tai jos / blochezi lui barbatia, sau altceva, nu inteleg, cum sa traiasca in medie numai 10 ani, eu am avut un catel cu pedigree meidanez, trait toata viata lui la cusca in curte, in intemperiile naturii si a rezistat 14 ani ( mai am unu, are 8 ani si nu da semne de slabire (n-are carii, reuma, etc.)) + nu cred ca la vremurile fragede ale tineretii n-ai innebunit si tu dupa multe domnisoare cu / fara calduri si nu cred ca nu ti-a facut placere (atunci ce sa mai vb de catel care saliveaaza tot). A concura cu alti masculi, e f f normal, e tocmai in idea de reusi sa se reproduca specimenul cel mai bun/performant(noi oamenii o facem), iar treaba cu monta, nu vezi ca nu e omul in stare sa o controleze pe a lui in f multe cazuri, si atunci tot omul vrea, daca nu poate pe a lui, sa o controleze pe a animalului..... not natural (adica "solicoane" Dane)

Anonim spunea...

"Animalutele nu gandesc si nu sufera niciun fel de reactie emotionala sau de criza de identitate ca noi, astfel ca nu vor fi suparate pe voi. Ele vor fi mult mai sanatoase si mai fericite daca sunt castrate." Pe ce va bazati convingerea ca animalele castrate vor fi mai fericite? (admitand faptul ca in ambele situatii starea de sanatate este la fel de buna?). Eu ma pregatesc sa imi sterilizez cateaua si stiu ca din punct de vedere medical este benefic pentru ea, dar ma intreb cum ii va afecta aceasta schimbarea starea de spirit.

Dan S. spunea...

"Pe ce va bazati convingerea ca animalele castrate vor fi mai fericite?"

Pe toate studiile efectuate pe acesta tema, da catre toate organizatiile/institutiile de profil.
Plus ca eu cunosc o gramada de cateluse, dintre care una chiar a mea, care nu si-au schimbat atitudinea.
Si da, sunt mai fericite, deoarece in perioada de calduri, ele sufera, atata timp cat nu le este satisfacut instinctul de reproducere. La fel si in perioada post calduri, cu falsele lactatii, de care sufera majoritatea femelelor ce ies din perioada de ciclu. In aceea perioada sunt extrem de irascibile si suparate. Vorbesc din proprie experienta, catelusa mea.
Acum, ramane la latitudinea fiecaruia. Orice operatie are riscul ei, la fel ca o banala operatie de apendicita la om.

Anonim spunea...

ce trebuie facut inaintea castrarii?

Dan S. spunea...

Intreaba medicul veterinar, el poate sa`ti dea cele mai bune sfaturi (nu trebuie sa manance, bea apa in ziua operatiei, etc)