luni, 9 februarie 2009

Tu dai mita?

[Update] Am modificat variantele de raspuns, ca sa nu fie interpretabile.


Propun urmatorul scenariu:
Caz real. O persoana mergea regulamentar pe un drum national. Doua benzi pe sens. La un moment dat, pe banda din dreapta ajunge o masina mare. Persoana in cauza calca putin linia continua. Peste cativa zeci de metri este oprit de un echipaj de politie, ce pandea.
Amenda 300 RON, permis suspendat pe 30 de zile.
In ochii politistului se citea o sete acerba de MITA. Prin urmare, persoana in culpa i-a aruncat in masina 100 RON. Cu ochii-n patru, agentul de politie a renuntat la acuzatii, nu inainte de a se asigura ca "inculpatul" nu-i va pricinui probleme ulterioare.

E o situatie interesanta. Stii ca politistul a stat la panda. Stii ca degeaba incerci sa-i explici, ca ai calcat linia pentru ca masina mare s-a apropiat de tine, si era poate pericolul sa va atingeti, sau altele si altele. Stii bine ca scopul agentului este de a face un ban, acesta fiind motivul pentru care te-a oprit. Stii ca iti poate lua permisul de conducere fara nicio remuscare. Dar totodata stii ca tu ai nevoie de acel permis. Nu poti invoca circumstante atenuante, mai ales agentului care intentionat te-a oprit, ca sa te jegmaneasca. Pe langa toate aceastea, ochii, comportamentul, mimica politistului iti spun: "Da banu, si scapi de belele."
Ce faci? Exista 2 posibilitati:
1. Dai banu si ai scapat. Ramai cu constiinta ca ai dat mita, si ca in felul acesta ai ramas cu permisul, insa ai contribuit si tu la ceea ce critici cel mai mult in tara asta: coruptia. Insa, daca toti dau, si daca asa merge, asa fac si eu. "Dau un milion si scap de fraerul asta".
2. Esti barbat. Esti corect. Ramai fara permis. Platesti amenda. Daca ai chef, contesti procesul verbal. Ii zici vreo doua politistului , de nu se vede. Ii ceri sa-ti arate fisa postului, daca isi facea treaba cu adevarat , pe aceea portiune de drum. Nu recunosti nimic, nu ai incalcat nicio linie continua. Faci toate astea si ramai fara permis si cu o amenda bunicica. Mergi cu taxi, troleu, tren o luna. Te rogi de unul si de altul daca trebuie sa ajungi undeva mai departe. ETC.
Insa, ai convingerea ca nu ti-ai incalcat principille intr-o tara corupta. Esti cu constiinta impacata ca ca ai facut ce trebuia. Ca doar in felul acesta se poate schimba ceva. Chiar daca esti probabil unul din 100 care nu da/ia mita. Esti fericit, dar esti fara permis. :)

Voi ce parere aveti??






6 comments:

FaithlessFairy spunea...

si mai este un aspect, care ar trebui sa ne opreasca de la tentative de mita, chiar daca propria constiinta civica nu ar conta: exista si politisti/reprezentanti ai autoritatilor care te infunda daca incerci sa-i mituiesti (din fericicre, nu sunt putini). si pedeapsa pt asta e mult mai grava decat orice amenda sau suspendare de permis. eu zic ca nu merita riscul, macar din perspectiva asta.

Dan S. spunea...

Acest aspect l-am trecut cu vederea. Foarte bine punctat. Mersi!

Anonim spunea...

Poate esti falit si nu ai acei bani de mita in potrofel..Te alegi cu amenda si traiesti cu frustrarea ca, poate, daca aveai bani la tine, ai fi dat si ai fi scapat.
PRACTIC, daca ai fi avut, POATE nu ai fi dat, dar e placut sa te gandesti cum ai fi putut scapa dintr=o asemenea situatie, dar ghInionul a facut sa nu se intample...

Dani spunea...

Din pacate am dat si eu mita: la controlor, la admina... La politisti nu-mi amintesc sa fii dat, desi daca as fi in situatia prezentata probabil ca (din pacate) as premia pe reprezentantul legii pentru munca lui.
La varinta 2 as avea de comentat faptul ca daca esti barbat "recunosti fapta" - asa cum a scris pe procesul verbal un barbat adevarat cu ceva timp in urma cand a luat o amenda.
Revenind la subiect, ma intreb daca varianta corecta (nr 2) l-ar face pe politist sa se gandeasca ca greseste.

Anonim spunea...

@ dani:
cica, "din pacate". yeah right.

Anonim spunea...

multi zic ca "militienii" iau mita ca au salariu prea mic :) ... eu zic ca si daca ar avea 25000$ salar tot ar lua ca asha'i rhomanu'... are are are are si nu se satura
ontopic :) .. frate cel mai bine e sa fii mereu corect si daca ai gresit acceptati greselile si mai important "INVATA DIN ELE"!