luni, 6 iunie 2011

Romania: 3 000 de copii dispar anual





Comunicat de presa

Bucureşti, 26 mai 2011 – Luând în considerare cazul dispariţiei celor două fetiţe a căror activitate pe reţeaua socială Facebook este prezumată a avea o legătura directă cu această situaţie îngrijorătoare, Salvaţi Copiii România reatrage atenţia asupra obligaţiei părinţilor de a se asigura că prezenţa copiilor lor în mediul online are caracter pozitiv şi este lipsită de riscuri precum ameninţarea, racolarea, exploatarea sexuală, furtul de date sau abuzul emoţional.

Duminică, 22 mai, două fete de 11 şi 13 ani au dispărut din Constanţa. Părinţii au declarat că aflaseră de faptul că fetele aveau în lista lor de prieteni persoane considerate de copii "de încredere". Plecând de la această situaţie, poliţiştii au folosit în ancheta lor inclusiv informaţii de pe  conturile de Facebook ale celor două fete care conţineau mesaje schimbate cu persoane suspectate că s-au aflat la originea fugii lor de acasă. Din fericire, fetele au fost găsite de către poliţişti după trei zile de căutări, înainte ca întâlnirile planificate pe Facebook să se producă. Drama celor două familii constituie un semnal de alarmă pentru toţi ceilalţi părinţi a căror atitudine de indiferenţă faţă de activitatea online a copiilor lor poate avea consecinţe nedorite pentru viaţa şi educaţia acestora.




Bună ziua.Cu siguranţă majoritatea au un cont activ pe facebook. Mie mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Eu am contul securizat bine şi nici măcar nu am până în o sută de prieteni.Cu vreo lună în urma primisem o cerere de prietenie de la o persoană străină, un barbat. Desi nu accept orice cereri , am dat accept... aşa din curiozitate. După care mi-a mai trimis vreo câteva mesaje ciudate insistând să stau cu el pe chat. Normal că l-am şters imediat, cam după o zi. Asta a fost tot. De atunci până azi tot îmi trimite mesaje de pe diferite conturi false şi mai grav, chiar mi-a creat mie un cont fals cu datele mele şi cateva din pozele mele. Sunt hărţuită şi ameninţată constant de acest străin. Va rog spuneţi-mi ce pot să fac.


Utilizarea Internetului de către copii – date statistice

Salvaţi Copiii a informat opinia publică, în repetate rânduri, asupra decalajelor enorme între copii şi părinţi în ceea ce priveşte prezenţa pe Internet şi capacitatea de a utiliza tehnologiile online. Astfel, studiul Sigur.info din 2010 a arătat că 70% dintre adolescenţi şi 54% dintre copii din România folosesc zilnic Internetul, media de utilizare fiind de trei ore pe zi, în cazul părinţilor, utilizarea fiind doar de o oră. O altă concluzie relevantă pentru cazul semnalat este aceea că, deşi 67% dintre părinţi afirmă că discută cu cei mici despre experienţele legate de Internet, 18% dintre aceştia nu le solicită copiilor să îi informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe Internet.

De asemenea, cercetarea europeană EU Kids Online din 2010, plasează copiii români mai mari de 11 ani în poziţia cea mai îngrijorătoare când este vorba de primirea online de mesaje cu caracter sexual, atât sub aspectul numărului de copii afectaţi (22% - cel mai ridicat din Europa), cât şi în ceea ce priveşte diferenţa procentuală între declaraţiile copiilor şi procentul părinţilor care au cunoştinţă de acest lucru (6%).

Extinderea responsabilităţii părinţilor la mediul online

Utilizarea în siguranţă şi responsabilă a Internetului de către copii depinde în mare măsură de gradul de implicare al părinţilor, de modul în care aceştia stabilesc un dialog şi o comunicare deschisă privind dificultăţile întâlnite pe Internet. Copiii au nevoie de îndrumare şi confirmare din partea părinţilor că activităţile lor online sunt sigure şi utile în educaţia lor. Responsabilitatea părinţilor în creşterea şi educaţia copiilor lor păstrează aceleaşi coordonate, indiferent de contextul în care se regăseşte copilul, în viaţa reală (offline) sau în mediul online (online). Astăzi, noile dispozitive mobile de comunicare (telefonul mobil, tablete digitale) permit copiilor să fie permanent conectaţi la Internet, ceea ce accentuează importanţa implicării părinţilor în activitatea copiilor lor pe Internet.

“Dilema în care se văd puşi părinţii în acest moment este fie de a interzice accesul la Internet pentru a scăpa de unul din pericole, şi, în acest mod, sarcina lor de supraveghere este uşurată, aparent spunem noi, fie de a stabili cu copilul un set de reguli privind paginile, timpul petrecut pe Internet sau  facilităţile acceptate la telefonul mobil. Noi credem că a doua variantă este cea potrivită şi va avea rezultate pozitive pentru siguranţa copilului. Motivele sunt evidente şi numeroase. În primul rând, o restricţie severă îl determină pe copil să caute breşe şi să ascundă părinţilor ceea ce fac ei pe Internet. În al doilea rând, viaţa copiilor în acest moment înseamnă offline şi online, în egală măsură. Aşa cum viaţa fără televizor era de neconceput pentru generaţia celor care sunt părinţi astăzi, tot astfel, copiii şi adolescenţii consideră că a fi online este un aspect subînţeles al vieţii lor. Şi, nu în ultimul rând, Internetul şi comunicarea online pot să devină un adevărat catalizator în dezvoltarea educaţională şi emoţională a copiilor şi tinerilor.", declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Tendinţe privind reţele de socializare

Direcţiile de dezvoltare a Internetului cuprind tendinţe certe de extindere a reţelelor sociale şi de plasare a utilizatorului în rolul de creator de conţinut online. În această ecuaţie, sunt avuţi în vedere inclusiv copiii de vârstă mică. Un anunţ recent al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, se referă la oferirea accesului inclusiv pentru copiii sub 13 ani de a-şi crea conturi pe această reţea de socializare. Credem că această viitoare facilitate îi va obliga pe părinţi să se familiarizeze cu acest tip de comunicare, pentru a putea asigura copilului protecţia necesară. În prezent, limita de vârstă de 13 ani nu-i împiedică pe copii să-şi creeze conturi cu vârste care nu corespund adevărului. Aşa cum s-a întâmplat cu siguranţă şi în cazul celor două fete.


 Serviciul Sigur.info de informare şi consiliere: telefon - 0744 300 476 (luni – vineri, 11.00-15.00); două platforme de chat - YahooMessenger şi Meebo (luni - vineri: 10.00 – 16.00), e-mail-helpline@sigur.info; forum: www.forum.sigur.info

Photo: ninulescu.blogspot.com 



1 comments:

Lavinia Ion spunea...

Ai vazut filmul asta: http://www.youtube.com/watch?v=6JkVVRugCP8&feature=related ?!?