Am citit un articol interesant pe citynews.ro . Aici se explica o metoda cum sa scapati, fara sa incalcati legea, de amenzile date de Politia rutiera, Politia de ordine publica, Jandarmeria sau orice alta institutie a statului abilitata sa aplice sanctiuni contraventionale, celebrele amenzi.
Ascultati, suna bine, si la legile din Romania, sunt convins ca au dreptate baietii:
Un sofer este amendat de catre un agent de circulatie, mult prea zelos, ca a depasit linia continua. Amenda legala prevazuta de legea care reglementeaza circulatia pe drumurile publice este de 225 de lei, echivalentul a 4,5 puncte amenda si 6 puncte de penalizare.
Dupa constarea contraventiei de catre agentul de circulatie, acesta are obligatia sa va intrebe daca aveti de facut observatii. Sfatul este sa spuneti ce anume observatii aveti de facut, cea mai des folosita de foarte multa lume este urmatoarea "constatarea nu corespunde adevarului" care trebuie mentionata de politist.
Urmatorul pas legal care trebuie facut de politist este sa va intrebe daca doriti sau nu sa semnati procesul verbal si sa luati un exemplar.
Putina lume stie ca ordonanta de urgenta a Guvernului 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, lasa multe portite pentru ca amenda sa nu mai fie achitata niciodata.
Daca soferul depistat ca a incalcat Codul Rutier refuza sa semneze procesul verbal, agentul este obligat sa aduca un martor, cu care, atentie, se va putea face doar dovada refuzului de catre conducatorul auto de a semna procesul verbal si a primi un exemplar, nu de atestare a savarsirii contraventiei.
In fata acestei situatii, procesul verbal va fi trimis la domiciul soferului, unde trebuie sa ajunga in maxim de 30 de zile. Articolul 27 din OUG 2/2001, prevede ca una din cele doua posibilitati de comunicare a procesului verbal va fi prin posta, cu confirmare de primire. Acest lucru presupune ca destinatarul / soferul sau pietonul trebuie sa semneze de primire a procesului verbal. Daca nu este acasa sau daca locuieste la alta adresa decat cea din buletin o perioada de zece zile sau pur si simplu nu merge la Posta sa ridice procesul verbal si sa semneze, documentul va fi trimis inapoi la Politie. Posta pastreaza corespondenta vreme de 10 zile.
In acest caz Politia Rutiera fie retrimite documentul prin Posta fie aplica cea de-a doua varianta de comunicare prevazuta de acelasi articol 27, "prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces verbal semnat de cel putin un martor".
Portita legala de scapare care se afla in Ordonanta 2/2001, este prevazuta de art. 14. Acest articol stabileste ca "executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii" (adica data cand a fost scris / intocmit de politist).
Cu alte cuvinte, daca Politia nu poate face dovada ca v-a comunicat procesul verbal in termen de 30 de zile, sub semnatura dvs., amenda de 225 de lei nu mai poate fi executata de catre Directia Finantelor Publice.
Suna bine, nu???
Aaa, iar la amenzile trimise acasa cu depasirea vitezei legale inregistrate de camerele fixe, alt PONT:
- primiti amenda acasa, unde vi se cere sa comunicati datele persoanei care a condus autovehicolul.
- pe langa faptul ca puteti da orice nume fictiv, de strain, de om decedat, etc (totusi, n`as recomanda), eu recomand sa trimiteti prin posta datele, si sa solicitati plata la destinatie. Adica, ia sa plateasca politia taxele postale, daca tot ei incaseaza amenda.
- prin urmare, unii zic ca acvestia o sa refuze sa plateasca taxele postale, si atunci scrisoarea va fi returnata. AVand dovada ca politia a refuzat sa primeasca datele solicitate, V-ATI SCOS!!!
merge, nu??
4 comments:
De ce sa fentezi? De ce sa nu respectam regulile?
Eu vorbeam de incidente in care excesul de zel din partea politiei romane e la ordinea zilei. Nush daca esti sau nu sofer, sau daca ai avut probleme cu ei. Eu am avut.
Si cand esti pus in situatia de a semna un proces verbal cu "Recunosc fapta", proces verbat in care se stipuleaza o infractiune/contraventie cu care tu nu esti de acord, in mod abuziv constatata, eu zic ca merita sa "fentezi" politia romana.
Iar la faza cu camerele, e discriminare, cetatenii straini nu primesc amenda.
Iar ca si concluzie, atata timp cat sunt portite in legile jenante din romania (fapt confirmat de mai multi angajati ai politiei romane), de ce sa nu profitam si noi, nu doar cei sus pusi?... Eu zic ca doar astfel, candva, vom avea legi mai bune, POATE...
Sunt sofer dar nu am avut probleme cu politia pentru ca am respectat regulile de circulatie. Daca contraventia/infractiunea e "constatata" abuziv tot incalcare a legii e (din partea soferului).
La partea cu legile din romania... "Recunosc fapta" (vorba unui prieten ;)
A.G.
Si eu am primit acasa scrisoare in care imi cereau numele celui care a condus masina. Le-am dat un nume fictiv "al unui prieten fictiv cu domiciliul in strainatate fictiv). 'Cautati-l-m-am gandit! NU AM MAI AUZIT DE POLITIE SI NU AM PRIMIT NICI O AMENDA PE NUMELE MEU. Probabil ca si acum il mai cauta pe ala prin SUA. hahahahaaa
Trimiteți un comentariu