marți, 31 martie 2009
luni, 30 martie 2009
vineri, 27 martie 2009
miercuri, 25 martie 2009
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace.
luni, 16 martie 2009
Redau un articol de pe citynews:
Cruzimea fata de animale nu are limite in Romania. Legea 205/2004 modificata si completata prin Legea 9/2008 privind protectia animalelor pare a fi doar de decor pentru multi din cetatenii acestei tari. Prim-vicepresedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), Radu Termure, se confrunta zilnic cu cazuri de cruzime si maltratare a animalelor. Acum cateva zile, insa, acesta a constatat ca tocmai oamenii legii si cei care ar trebui sa apere si sa protejeze animalele actioneaza impotriva lor.
"In 4 martie, la ora 11, am fost sesizat telefonic de locatari ai satului Baisoara ca, in data de 2 martie, a fost impuscat un cal de padurarul din localitate, in compania sefului de post si a unui alt cetatean. M-am deplasat la fata locului, unde intr-adevar am gasit cadavrul unui cal care prezenta o plaga impuscata si o fractura la un picior. Nu am de unde sa stiu daca fractura a survenit inainte de deces sau dupa. Conform spuselor localnicilor, calul a fost impuscat de padurarul zonei, Adrian Fodorean, in compania sefului postului de politie, Adrian Belea, si a localnicului Iulian Axente Albu. Localnicii au sesisat FRPCA cand au vazut ca cei trei incearca sa musamalizeze cazul", a spus Radu Termure.
Conform martorilor din localitate, calul urma sa fie folosit drept momeala pentru vanat, desi sezonul de vanatoare s-a incheiat, iar pentru acest scop cadavrul a fost transportat de Iulian Albu in padure, intr-o poiana. Localnicii s-au plans reprezentantului FRPCA, Radu Termure, si de activitatile intimidante si abuzive desfasurate in zona de catre padurar si seful de post.
In seara zilei de 4 martie, cadavrul a fost transportat la sectia de Politie din Baisoara, iar a doua zi i s-a efectuat necropsia la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, unde s-a constatat leziunea cauzatoare de moarte si s-au recuperat fragmentele de proiectil din corpul animalului. Calul a fost impuscat in torace.
"Incearca sa musamalizeze cazul, dupa ce mie mi-a spus ca a impuscat calul ca sa-i curme suferinta pentru ca se prabusise langa drum. Padurarul sustine ca nici nu are arma in dotare, cand tot satul l-a vazut plimbandu-se cu pusca pe spate", a explicat Termure.
Seful Ocolului Silvic Turda, de care apartine si Baisoara, Vasile Lup, a declarat ca impuscarea calului nu s-a facut in urma unei directive a Ocolului, intrucat aceste decizii nu sunt de competenta institutiei.
"Am auzit ceva, nu-i nimic sigur, daca a facut asta (Fodorean – n. red.) a facut in afara serviciului. Din partea Ocolului nu au fost date astfel de directive, nu este de competenta noastra. Arma din dotarea lui Fodorean a fost retrasa in urma cu o luna, prin 15 februarie, pentru ca s-a terminat sezonul de vanatoare. Fiecare om trebuie sa suporte consecintele faptelor sale. In cazul in care va fi gasit vinovat, vom hotari ce sanctiuni i se vor aplica", a declarat Lup pentru citynews.ro.
Contactat telefonic, Adrian Fodorean a refuzat sa comenteze incidentul. De asemenea, seful de post Adrian Belea neaga acuzatiile localnicilor.
“Nu comentez nicicum, atat va spun ca nu este adevarat. Nu s-a impuscat niciun cal si nici nu am participat la o asemenea actiune", a declarat Belea pentru citynews.ro.
Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj asteapta rezultatele expertizei de la Directia Sanitar Veterinara (DSV). "Am inaintat o ordonanta de expertiza impreuna cu cadavrul la DSV Cluj, iar acum asteptam rezultatele, pentru a putea demara ancheta intr-un fel sau altul. Cazul este in evidenta dosarelor penale", a declarat Adnana Ilies, ofiterul de relatii cu presa al IPJ Cluj.
In ultimele saptamani, FRPCA a mai fost solicitata la alte doua cazuri de cai maltratati in Valea Fanatelor, zona unde, potrivit lui Termure, caii sunt abandonati si lasati in voia sortii destul de des. Ambii cai prezentau urme de abuz si erau emaciati. Unul a fost gasit mort, iar celalalt in agonie si a decedat pana a ajuns medicul veterinar.
Conform Legii 205/2004 modificata si completata prin legea 9/2008 relele tratamente aplicate animalelor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor.
Elza Almasi
marți, 10 martie 2009
http://www.ncn.ro/?pag=home
joi, 5 martie 2009
De regula, ma invart prin cartierul Zorilor. De regula, mananc la cantina.
Sunt (sau mai bine zis - eram) un client fidel al cofetariei Pralina, din incinta Sigma Center. Da, recunosc, au prajituri bune. Scumpe. Lasam o gramada de bani pentru o prajitura si un suc. Nu ma plang, sau chestii de genul. Imi facea placere sa savurez cu prietenii/colegii un cremes frantuzesc.
Insa, cum de obicei se intampla in Romania, clientul e tratat de sus. Clientul e uneori umilit, cum s-a intamplat si in cazul meu. Poate sunt eu prea pretentios, poate consider eu ca ar trebui sa se puna mai mult pret si respect pe marketing, pe SATISFACEREA clientului, mai ales cel fidel, poate, mai ales pe timp de criza.
Sa revin. Pauza de masa. Un pranz copios, exagerat probabil, portie dubla. Si un suc, la 0.5 l.
Dupa ce mi-am satisfacut foamea, am decis sa mergem la o prajitura, la cofetaria pe care obisnuiesc sa o frecventez regulat, pentru un pahar de vorba, o barfa ( :)) ), etc
Ajunsi in incinta cofetariei Pralina, comandam. Cum aveam sticla de suc, inca neterminata, am zis ca nu are sens sa-mi cumpar alta bautura, si banuiam ca nu va fi nicio problema. Cunoscand totusi mentalitatile si 'respectul' pentru clienti din partea vanzatorilor (vanzatoare in acest caz) din Romania, m-am decis sa am bunul simt, si probabil, un pic de protectie fata de o ipotetica situatie penibila/jenanta (sa fiu scos afara din cofetarie). Astfel, am intrebat, respectuos, daca pot sa consum sucul cumparat din alta parte. Mentionez ca in acel moment cofetaria era goala, nu exista niciun alt client.
Raspunsul doamnei vanzatoare: Nu se poate. Nu scrie nicaieri acest lucru, insa aceasta e politica noastra si nu vreau sa am probleme.
Bine, bine, zic eu, dar stiti, sunt client fidel, va fac aici vanzare saptamanal, realizati ca e o intamplare sa am sucul cu mine, nu l-am luat dinafara cu 2 RON (0.5l) pentru ca nu-mi permiteam sa-l iau de la voi cu 3.5 RON (0.25 l).
Da, stim ca veniti regulat pe aici, insa, nu se poate. Puneti sucul sub masa, si mai luati, asa, din cand in cand, cate o gura. :)
Mda....Mai apare una care ma ia cu: Domnu, nu va suparati, dar nu d-voastra faceti regulile aici. Ce?? daca mergeti intr-un restaurant veniti cu sticla de vin ??
Nu doamna, dar nu aceasta e esenta. In fine.
Pentru ca am comandat deja prajiturile, si nu vroiam scandal (nu eram singur), ne-am dus la masa, am mancat prajiturile, am fumat o tigara, am dezbatut niste probleme existentiale, fara legatura cu situatia penibila in care ma aflam.
Nota: in timp ce stateam la masa, au venit doua colege vanzatoare de la alte magazine, cu cate un pahar de suc, sau o cafeluta (cumparate dinafara incintei cofetariei), la o tigara. Ca dehh, Pralina are spatiu pentru fumatori.
Apoi am plecat. Nu inainte de a le transmite cateva gabduri doamnelor vanzatoare. Citez:
"Stiu ca poate nu va intereseaza si nu va afecteaza, insa vreau sa va zic doua lucruri:
1. V-ati pierdut cel putin trei clienti. Nu asa va comportati cu clientii. Nu asa va pastrati clientii. Poate par (eram barbos :D ), dar nu sunt un amarat care nu isi permite sa-si cumpere suc de la voi din magazin. Pur si simplu a fost o intamplare. Cum alatadata a fost intamplare ca nu ati avut sa-mi dati rest, de exemplu.
2. O sa va alegeti cu niste 'reclama' din partea mea, la adresa Pralina"
Raspuns: 'Domnu, daca asta va face sa va simtiti mai bine...'
DA, asta ma face sa ma simt mai bine.
Si am plecat, auzind din departare niste urlete isterice. :)
Prin urmare, ca sa copiez un prieten, si sa adaptez sintagma "Nu mai cumparati de la Grajduri":
Nu mai cumparati de la Pralina, sunt si alte cofetarii mult mai tari, de exemplu cofetaria greceasca Olympos de pe 21 decembrie. E mult peste Pralina.
Numai bine.
marți, 3 martie 2009
Am scris aici despre o pățanie din categoria "traim in Romania". Am spus ca o sa revin cu informatii legate de plangerea la OPC/ANPC.
Nu am reusit sa inregistrez aceasta plangere. Nici nu am avut timp sa revin la sediul celor de la OPC, insa cu siguranta imi voi gasi timp si pentru aceasta chestiune.
De ce nu am reusit? pentru ca la sediul lor, am dat de doamna jurista, cea atotstiutoare de legislatie. Aceasta individa(desi nu aveam ce sa discut cu ea, trebuia sa inregistrez plangerea, si sa plec) mi-a refuzat reclamatia. Pe motiv ca ei, ANPC, nu se ocupa cu reclamatii impotriva traducatorilor autorizati. Intreb: pai, ei presteaza un serviciu, nu?? D-voastra sunteti institutia pentru protectia consumatorului in Romania, nu? Eu sunt un 'consumator' al serviciilor doamnei traducatoare, nu??? Ea: NU, doar firmele presteaza servicii, un traducator autorizat nu e firma, intra in categoria notarilor si a avocatilor publici. Whatt??? Pai, am factura, doamna, de la SC Armandia SRL. SC = societatea comerciala = firma?? NU?? Adica SC-ul asta ia bani de la mine, in schimbul unor servicii, de traducere, de watever. Cine sa ma 'protejeze' daca nu voi, ANPC??
Ea: Pai, nu noi, probabil si traducatorii au ceva barou, ca si notarii, etc, si acolo trebuie sa va adresati. Sau, ministerului Justitiei. Zic: Bine doamna, probabil si acolo ma voi adresa, insa deocamdata am platit un serviciu de care nu sunt satisfacut, si d-voastra trebuie sa-mi inregistrati reclamatia.
Nu a vrut. A zis ca si daca ar inregistra-o, as primi raspuns peste o luna ca nu e competenta lor. Am zis ca foarte bine, ma multumesc cu acel raspuns (desi stiam ca ei sunt cei abilitati, cel putin, sa verifice). Nici asa nu a vrut: Cum?? Adica noi sa muncim degeaba? Nu intelegi ca nu la noi trebuie sa faci reclamatie??? Eu sunt jurista ANPC Cluj, eu cunosc legea, eu am facut legea, nu tu. Daca eu zic ca nu se poate la noi, asa e. (e.g. vezi conceptul de 'crede si nu cerceta', specific anumitor 'credinte').
Si am plecat. Dar ma intorc :)
Am niste PS-uri, unul e poza cu preturile, unde se vede (ne) clar ca nu se specifica niciun TVA.
Plus, un mail al doamnei traducatoare (atitudine :) ):
Salut,
PS3: Raspuns de la Ministerul Justitiei:
La sesizarea dumneavoastră, transmisă prin e-mail, vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu dispoziţiile art. 6 lit. d) din Legea nr.178/1997 pentru autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti, cu modificările şi completările ulterioare, autorizarea ca interpret şi traducător poate înceta pentru incapacitate profesională sesizată în scris de beneficiar.
Astfel, pentru a putea lua măsura prevăzută de dispoziţiile mai sus invocate faţă de traducătorul autorizat cu nr. 2763/2003 Maier Alina Raluca, împotriva căruia formulaţi sesizarea, este necesar să faceţi dovada celor susţinute în e-mail.
Prenume/NUME, | Funcţia, | Direcţia/Serviciul, | Data, | Semnătura, |
Ciprian-Ionuţ CIOBANU | director | Direcţia pentru Servicii Juridice Conexe | 27.11.2008 |
|
Ileana CIOPLEA | şef serviciu | Direcţia pentru Servicii Juridice Conexe | 27.11.2008 |
|
Valeria Puiu | consilier juridic | Direcţia pentru Servicii Juridice Conexe | 27.11.2008 |
|
PS4: Raspuns de la U.N.T.A.R (Uniunea Nationala a Traducatorilor Autorizati din Romania)
stimate client de traduceri autorizate va recomand sa faceti reclamatie direct la ministerul justitiei (probabil pe email) www.just.ro
traducatorul autorizat isi pierde autorizatia numai ministerul jutitiei poate retrage autorizatia de traducator, UNTAR nu.
noi va consiliem cine este forul abilitat sa primeasca sesizari si sa le puna in aplicare
-----------
as adauga ca taxarea ar trebui sa includa
1) unitatea de masura, (de ex. pagina de 1500 sau 2000 caractere)
2) taxa de urgenta de 50 % in decurs de 24-48 ore
3) gradul de dificultate lingvistica, sa zicem un 30%
va multumim pentru sesizare si ajutati-ne sa scapam de traducatorii autorizati care nu ne fac cinste
Totusi, re-corectarea prin semnare si stampilare trebuie facuta pe toate exemplarele inclusiv cel de la notar
e ciudat sa se faca recorectarea numai pe unul singur, traducatorul isi asuma responsabilitatea, dar ... suna a fals, uz de fals
expertii din ministerul justitei de la departamentul de servicii juridice conexe sau chiar instanta trebuie sa isi dea cu parerea in aceasta privinta delicata (fals in acte sau doar raspundere profesionala)
va multumim inca o data
tineti-ne la curent
Stefan Macovei
-------------------------------------------------------------------------------
Cam atat...deocamdata!