luni, 16 martie 2009

Radu Termure - Cal impuscat la Baisoara!

Urmariti emisiunea. Are 2 parti. In Romania 'civilizata', europeana, ne batem joc de viata animalelor cum avem noi chef. Insa, cineva are puterea si curajul sa caute adevarul, sa lupte pentru protectia animalelor in Romania: Radu Termure.

Redau un articol de pe citynews:




Cruzimea fata de animale nu are limite in Romania. Legea 205/2004 modificata si completata prin Legea 9/2008 privind protectia animalelor pare a fi doar de decor pentru multi din cetatenii acestei tari. Prim-vicepresedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), Radu Termure, se confrunta zilnic cu cazuri de cruzime si maltratare a animalelor. Acum cateva zile, insa, acesta a constatat ca tocmai oamenii legii si cei care ar trebui sa apere si sa protejeze animalele actioneaza impotriva lor.

"In 4 martie, la ora 11, am fost sesizat telefonic de locatari ai satului Baisoara ca, in data de 2 martie, a fost impuscat un cal de padurarul din localitate, in compania sefului de post si a unui alt cetatean. M-am deplasat la fata locului, unde intr-adevar am gasit cadavrul unui cal care prezenta o plaga impuscata si o fractura la un picior. Nu am de unde sa stiu daca fractura a survenit inainte de deces sau dupa. Conform spuselor localnicilor, calul a fost impuscat de padurarul zonei, Adrian Fodorean, in compania sefului postului de politie, Adrian Belea, si a localnicului Iulian Axente Albu. Localnicii au sesisat FRPCA cand au vazut ca cei trei incearca sa musamalizeze cazul", a spus Radu Termure.

Conform martorilor din localitate, calul urma sa fie folosit drept momeala pentru vanat, desi sezonul de vanatoare s-a incheiat, iar pentru acest scop cadavrul a fost transportat de Iulian Albu in padure, intr-o poiana. Localnicii s-au plans reprezentantului FRPCA, Radu Termure, si de activitatile intimidante si abuzive desfasurate in zona de catre padurar si seful de post.

In seara zilei de 4 martie, cadavrul a fost transportat la sectia de Politie din Baisoara, iar a doua zi i s-a efectuat necropsia la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, unde s-a constatat leziunea cauzatoare de moarte si s-au recuperat fragmentele de proiectil din corpul animalului. Calul a fost impuscat in torace.

"Incearca sa musamalizeze cazul, dupa ce mie mi-a spus ca a impuscat calul ca sa-i curme suferinta pentru ca se prabusise langa drum. Padurarul sustine ca nici nu are arma in dotare, cand tot satul l-a vazut plimbandu-se cu pusca pe spate", a explicat Termure.

Seful Ocolului Silvic Turda, de care apartine si Baisoara, Vasile Lup, a declarat ca impuscarea calului nu s-a facut in urma unei directive a Ocolului, intrucat aceste decizii nu sunt de competenta institutiei.

"Am auzit ceva, nu-i nimic sigur, daca a facut asta (Fodorean – n. red.) a facut in afara serviciului. Din partea Ocolului nu au fost date astfel de directive, nu este de competenta noastra. Arma din dotarea lui Fodorean a fost retrasa in urma cu o luna, prin 15 februarie, pentru ca s-a terminat sezonul de vanatoare. Fiecare om trebuie sa suporte consecintele faptelor sale. In cazul in care va fi gasit vinovat, vom hotari ce sanctiuni i se vor aplica", a declarat Lup pentru citynews.ro.

Contactat telefonic, Adrian Fodorean a refuzat sa comenteze incidentul. De asemenea, seful de post Adrian Belea neaga acuzatiile localnicilor.

“Nu comentez nicicum, atat va spun ca nu este adevarat. Nu s-a impuscat niciun cal si nici nu am participat la o asemenea actiune", a declarat Belea pentru citynews.ro.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj asteapta rezultatele expertizei de la Directia Sanitar Veterinara (DSV). "Am inaintat o ordonanta de expertiza impreuna cu cadavrul la DSV Cluj, iar acum asteptam rezultatele, pentru a putea demara ancheta intr-un fel sau altul. Cazul este in evidenta dosarelor penale", a declarat Adnana Ilies, ofiterul de relatii cu presa al IPJ Cluj.

In ultimele saptamani, FRPCA a mai fost solicitata la alte doua cazuri de cai maltratati in Valea Fanatelor, zona unde, potrivit lui Termure, caii sunt abandonati si lasati in voia sortii destul de des. Ambii cai prezentau urme de abuz si erau emaciati. Unul a fost gasit mort, iar celalalt in agonie si a decedat pana a ajuns medicul veterinar.

Conform Legii 205/2004 modificata si completata prin legea 9/2008 relele tratamente aplicate animalelor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor.

Elza Almasi


1 comments:

Anonim spunea...

nu se poate asa ceva , de ce autoritatile nu reactioaneaza? cum adica nu a fost nici un cal impuscat , cand calul e mort langa el? tipic romanesc