miercuri, 25 martie 2009

Dictionar penal!


[Later Update] Versiunea veche!
Art. 19 Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului. 
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace.



Parlamentarii din subcomisia care analizeaza Codul Penal au stabilit marti, 24 martie 2009,  definitia pentru legitima aparare:

"Se prezumă că eşti în legitimă apărare atunci când respingi, în timpul nopţii, pătrunderea fără drept a unei persoane în locuinţă, curte sau dependiţe".

Prin urmare, avem in sfarsit si noi o definitie 'clara' a termenului de legitima aparare - selfdefence.
Pot sa trag niste concluzii, sa evidentiez niste urmari, si unele nelamuriri:

1. Trebuie sa se specifice clar ce inseamna noapte, intervalul orar considerat 'timpul noptii', pentru ca infractorul sa stie cand e acoperit. e.g.: bag picioru, l-am impuscat pe hot, de-l mai lasam 5 minute, se facea noapte si eram in legitima aparare. Asa, o sa am dosar penal :(
2. Dimineata, apararea e ilegitima.
3. Nu exista concept de legitima aparare inafara proprietatii private. La violator acasa, la criminal acasa, nu te poti apara, conform legii. Daca nu e noapte, nici nu are sens sa mai discutam.
4. Daca e eclipsa?
5. Ce inseamna respingere?

P.S. Am luat-o un pic pe coclauri. Articolul de lege legat de acest concept probabil e mai vast. Si poate comentariile mele nu-si au rostul. Insa, ce consider totusi absurd, acest termen în timpul nopţii nu-si are locul.
Parerea mea.

Caz concret: 
Un bărbat de 42 de ani s-a ales cu două lovituri de topor în creştetul capului, după ce a încercat să violeze o localnică din satul clujean Cămăraşu. Profitând de întuneric, femeia a luat un topor pe care îl ţinea la îndemână şi l-a lovit pe agresor în zona capului. (sursa: clujeanul)






1 comments:

Dani spunea...

"Este in legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, daca apararea este proportionala cu gravitatea atacului."
Pasajul care l-ai dat tu, desi vag la faza cu noaptea, doar da niste drepturi suplimentare. Nu ai prezentat intreaga problema si din postul tau se poate intelege ca legitima aparare e doar "noaptea".