joi, 23 iulie 2009

Arie protejată distrusă de ATV-uri!




Ma gandeam eu la un moment dat ce bine ar fi ca muntele sa fie munte si padurea padure, iar ecosistemul sa gazduiasca in PACE numeroasele specii de animale si plante de la noi. Insa, dupa cum stim, asa ceva nu e posibil in Ro. Distrugem tot ce putem, din teribilism, ignoranta, prostie si lipsa de educatie. Ca taiem padurile, asta e la ordinea zilei. Dar ca violam in ultimul hal salbaticia naturii, asta nu stie chiar toata lumea.
Evz a venit cu un articol interesant, de unde readau 'cateva' fragmente.

Amatorii de enduro, călare pe ATV-uri sau motociclete, distrug de trei ani încoace Munţii Ţarcu, din judeţul Caraş-Severin, fără ca autorităţile să ia vreo măsură.

Munţii Ţarcu, arie protejată UE şi parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, este luată cu asalt de amatorii de senzaţii tari. Puţini ştiu că aici creşte floarea de colţ, monument al naturii, că aici trăiesc lupi şi râşi sau că la altitudinea maximă de 2.192 de metri se întind circa 60.000 de hectare care trebuiau să rămână nealterate. Puţin a contat asta pentru cei care, în ultimii ani, au bătut traseele pe două sau patru roţi şi au contribuit insistent la resculptarea muntelui.


Acum trei ani, Romsilva a invitat practic toţi amatorii de andrenalină să cucerească muntele pe trasee bătute până atunci numai de vânt. Acum, aerul miroase a noxe de eşapament, în loc de talăngile oilor se aud motoare ambalate isteric, păşunile au crăpat sub insistenţa roţilor, astfel că traseele par nişte cicatrici dureroase.

Pe 31 mai 2006, Federaţia Română de Motociclism, Automobil Clubul Român şi Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva au dat startul distrugerii, după ce au încheiat un protocol pentru „realizarea de manifestări competiţionale sau turistice, interne sau internaţionale, cu autovehicule şi motociclete de teren pe drumurile forestiere deţinute de RNP”. Acum, mai mulţi investitori se pregătesc să „muşte” din munte, cu hoteluri moderne, iar alţii plănuiesc să-i capteze vântul, plantând morişti eoliene.


Astfel se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscută internaţional, care face parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa şi pentru care Academia Română şi-a dat deja avizul pentru a deveni un parc naţional.

„Prin păduri, dar mai ales pe păşunea alpină, motocicletele şi ATV-urile au făcut şanţuri adânci. Fiecare ieşire măreşte aria distrusă, tăind noi urme pe lângă cele vechi. Odată stratul vegetal îndepărtat, urmele devin albie pentru torente, se adâncesc, iar degradarea devine ireversibilă”, avertizează Asociaţia Altitudine, formată din alpinişti şi iubitori ai muntelui. „Mediul natural a ajuns în multe locuri într-un stadiu de degradare avansat din cauza numeroaselor incursiuni de turism cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, maşini 4x4 şi snowmobile pe pajiştile alpine, în afara drumurilor publice, acţiuni care încalcă legea”, spune Marius Minea, un reprezentant al asociaţiei.

„Au apărut zeci de kilometri de făgaşe în pământul alpin, care se agravează de la zi la zi. După ce stratul vegetal e îndepărtat de roţile motocicletei enduro sau ale ATV-ului, pământul rămâne descoperit, iar la ploaie intervine eroziunea, apoi alunecările de teren. Ne-am consultat şi cu specialişti: practic, fenomenul este ireversibil. Niciodată în mod natural acestea nu se vor putea reface, ci, din contră. De aceea e iminent să se oprească aceste distracţii şi să intervenim pentru repararea stricăciunilor”, explică arhitectul Octavian Radu Topai.

Asociaţia Altitude a semnalat toate acestea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu Caraş- Severin încă din august 2007, dar fără niciun rezultat.

Conform OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), „pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (…) accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în scopul practicării de sporturi, în afara drumurilor permise accesului public şi a terenurilor special amenajate”.

Excursiile enduro încalcă şi Directiva UE nr. 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice, precum şi ale OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Natura 2000 este principalul instrument al UE de conservare a naturii în statele membre, care cuprinde o reţea de zone unde specii vulnerabile de plante şi animale trebuie protejate.


PENIBIL!!!!!!!!

Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/860325/Muntii-Tarcu-arie-protejata-distrusa-de-ATV-uri--VIDEO/