joi, 6 august 2009

Ne-am supt?!

Stiati ca: Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, intr-o editie speciala de pe TVR 1, ca va cere FMI ca a doua transa a imprumutului sa intre in bugetul de stat, si nu la BNR? Ca Banii vor merge catre salarii, pensii si investitii? Basescu a adaugat ca deficitul bugetar prognozat pentru finalul acestui an va fi de 8% - 8,5%, mult peste prognoza convenita cu FMI de 4,6%.

Si mai stiati ca: Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in piata interbancara cu aproximativ 4,5 miliarde de euro din rezerve, din luna octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului??

Stiati ca: In cadrul acordului cu FMI, Romania s-a angajat sa trimita banii de la FMI la BNR pentru sustinerea rezervei valutare? Iar intrarea acestor fonduri in bugetul de stat ar insemna ca bugetul este in imposibilitatea de a acoperi cheltuielile curente si ar putea da un semnal extrem de puternic agentiilor de rating?

Intr-un cuvant: ne-am supt!

"Între căutarea disperată de a finanța deficitul bugetar și stabilitatea cursului, interesul Guvernului ar trebui să fie cursul. Însă gândirea pe termen scurt, când totul se împarte "până la alegeri" și "după alegeri" poate rezerva surprize neplăcute."

Daca BNR nu va mai injecta bani pentru mentinerea cursului valutar, o sa fie jale. Deocamdata se mentine acest curs ireal prin pulsarea unor sume enorme de bani. Si e singura solutie de a mentine cursul euro, fiindca economia romaniei e la pamant. Cert e, ca deja apar semnale pentru a stopa aceasta strategie a BNR. Nu stiu cat e de normal sa bagi atatia bani pentru a tine leul la aceasta valoare. Dar, ideea e ca-l tine, si cand va exploda va fii dur.
O sa vedem curand un curs de 7-8 RON pentru un euro. Aviz amatorilor!




1 comments:

Unknown spunea...

Presedintele Romaniei negociaza cu FMI?? adica recunoaste inca odata ca el conduce guvernul.
E aceeasi persoana care ne zicea in iarna ca nu avem nevoie de banii de la FMI, dar ii luam ca o "centura de siguranta" ? Iar acum nu avem bani pt plata pensiilor si bugetarilor.

Euro nu are trebui sa treaca de 4,5 inainte de alegeri. Daca o va face, inseamna ca suntem in deep shit.

Traim in Romania si suntem intr-o continua Campanie Electorala.