duminică, 6 septembrie 2009

Vasilica, ursul captiv la LUCH 2000!

[UPDATE 12 octombrie]
Vasilica a fost dus la Zarnesti. ma bucur nespus. Se poate remarca totusi directia pe care a mers pro tv, ridicand in slavi un individ (proprietarul pensiunii/benzinariei) care timp de cel putin 3 ani, in cardasie cu autoritatile, a comis o infractiune tinand captiv acest urs.









Mi-am amintit de un caz trist care mi-a atras atentia acum cateva luni. Acum, reporteri de la antena au realizat un scurt reportaj. Atunci, Pro Tv-ul avea o asemenea stire.

Antena 3:




Pro TV:



Este vorba de ursul Vasilica care e tinut captiv de 8 ani (da, ati citit bine: OPT ANI) intr-un tarc de cca 40 mp. Tarcul e acoperit cu un grilaj, intr0un mod in care bietul Vasilica nici nu poate sta in doua labe. Mancarea lui consta in resturi de la restaurantul porcului (revin mai tarziu), porcarii, gen cartofi prajiti, paine, etc. Tarcul e expus la soare: toata ziua bate pe bietul Vasilica. Pe langa toate astea, mai trebuie sa suporte blitzurile si porcariile turistilor. Pnetru ca DA, Vasilica e pe post de mascota, atractia pensiunii/benzinariei/restaurantului Luch 2000, situat undeva la iesire din Vintu de Jos, spre Sebes.
'Proprietarul' lui Vasilica este un porc, mihai luch, un individ inalt, gras, tzaranoi si foarte agresiv. La cum se comporta cand am fost eu, ca un dictator, de care toata lumea stia frica (angajatii, rudele, pana si politia), sunt convins ca-si impune punctul de vedere cu ajutorul pumnului. Pentru ca argumente: zero! Incerci sa-l contrazici, izbucneste. Se roseste tot, sangele ii urca in cap si nu mai ai cu cine sa discuti civilizat. So, beware of this specimen (AB 01 LUK).

Dar e irelevanta atitudinea specimenului. Exista o lege, Legea 9/2008, care zice asa:

Art. 9
(3) Detinatorii de animale pot detine animale salbatice pe o perioada determinata de timp, in vederea ingrijirii si recuperarii fizice, pentru animalele aflate in impas de supravietuire, cu acordul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Art. 23
(11) Constituie infractiuni urmatoarele fapte:
a) detinerea si comercializarea de animale salbatice de catre persoane fizice si juridice neautorizate, cu exceptia gradinilor zoologice;

(3) Infractiunile prevazute la alin. (11) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele de la lit. a), cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala de la 500 lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor;

Art. 25
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de persoane imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al Ministerului Administratiei si Internelor.

Prin urmare, ca sa traduc:
1. trebuie sa fii gradina zoologica pentru a putea detine un animal salbatic (nu cred ca e cazul sa explic ce inseamna animal salbatic, dar stim toti ca ursul e :) ).Sau, pe o perioada scurta (mai putin de 8 ani:) ), in scopul acordarii de ingrijiri medicale, si doar cu acordul DSV.
2. institutiile statului abilitate sa aplice sanctiuni in acest caz sunt: DSV si Politia. Iar aici e vorba de o infractiune. Punct. Totul e clar, negru pe alb, nu exista nicio varianta gri!

Nu inteleg ce legatura are garda de mediu aici. Esenta problemei e clara: omul asta tine captiv de 8 ani un urs. Prin urmare comite o infractiune si trebuie sanctionat ca atare. E caz penal. Totodata, se aplica si masura confiscarii animalului.

Iar fostul primar din Aiud, Liviu Rusu, actual director al Garzii de Mediu Alba, se face de ras pe banii nostri. In primul rand nu are nicio atributie in acest caz (sau cel putin nu Garda de mediu aplica legea prezentata mai sus), iar in al doilea rand, comentariul sau e penibil, jenant de-a dreptul. Daca nimeni nu iti face sesizare, atunci totul e in regula, 'probabil' :))) Pare de ras, dar e trist, sa 'auzi' atitudinea si declaratia DIRECTORULUI garzii de mediu Alba, institutie extrem de importanta intr-o tara europeana, desi la noi inca nu se remarca.

Dar cum Justitia la noi e in 'greva' si cum acest individ, mihai luch, detine 'controlul' (si 'suprematia') in acea zona a judetului avand in spate oameni importanti, e nevoie de atitudine din partea opiniei publice si a mass media, pentru a presa autoritatile sa-si faca treaba. Atata cerem in tara asta, sa se aplice legea. Buna, rea, e lege, si trebuie respectata. Intr-un stat de drept. :)


Radu Termure: "Am sesizat IPJ Alba si DSVSA Alba in urma cu circa trei luni despre detinerea ilegala si in conditii de tortura a lui "Vasilica".IPJ Alba,la solicitarea mea repetata a trimis un echipaj de politie care a preluat la fata locului declaratia si solicitarea mea de a se demara cercetari in acest caz in baza Legii 205/2004 modificata si completata prin legea nr.9/2008,lege care interzice detinerea animalelor salbatice de catre persoane fizice sau juridice,aceasta fapta constituind infractiune pedeapsa fiind inchisoarea de la o luna la un an sau amenda penala de la 500 la 10.000 lei si cufiscarea animalelor. Poate reporterii Antena Trei vor reusi sa afle de ce cele doua institutii mentionate si sesizate nu au luat nici o masura in acest caz.Mentionez ca "proprietarul lui "Vasilica"mai detine in aceeasi locatie si alte animale salbatice".


poze: mirela - suflete nevinovate


2 comments:

Ninu spunea...

Vasilica a fost eliberat! Astazi sau maine, in reluare la stirile Protv.

Dan S. spunea...

DA, intradevad, Vasilica a fost dus la Zarnesti. Am facut un update.