vineri, 25 iulie 2008

Olanda!

Asa arata o intersectie din Amsterdam (live web cam).

Eu cat m-am uitat, n-am auzit un clanxon, si, daca acolo nu e harababura!!!!
Nu cred ca are sens sa comentez, imaginile vorbesc de la sine: curatenie, biciclete, respect, bucurie, no stress...... Civilizatie!
































Sursa poze: http://www.schlijper.nl


TAG: Viata in Olanda , Netherlands Life , Amsterdam


22 comments:

Anonim spunea...

De ce nu te duci acolo?

Anonim spunea...

De ce nu e si la noi ca la ei?

Anonim spunea...

"De ce nu e si la noi ca la ei?"

Noi nu am fost imperiu, nu am avut colonii (adica scalvi) cateva secole. E usor sa ajungi sus pe spinarea altora si apoi sa zici retoric "dar tu de ce nu esti ca si mine?"

Anonim spunea...

Nu cred ca educatia si respectul pentru ceilalti oameni (biciclistii in cazul de fata) tine de coloniile pe care le-au avut ei.
"Noi nu am fost imperiu" - Oare de ce? Miorita?

Dan S. spunea...

Respectul, bunul simt, educatia (cum spunea si Dani) nu costa!!!! Nu trebuie sa le cumperi. Nu costa o avere, sunt chiar gratis.

E usor sa dai vina (tipic romanesc) pe istorie, conducatori, guvern, sistem, etc.

Anonimule (ca nu inteleg ce e greu sa dai un nume), tu crezi ca daca bunicul tau avea sclavi, acum nu mai aruncai chistocul de tigara pe geam din masina!!??

E o intrebare retorica, nu astept raspuns!

Anonim spunea...

Civilizatie este in Olanda, de necontestat.(nu stiu daca mai multa decat in Belgia, Germania, Franta, UK, Suedia etc.)
Valorile traditionale insa sunt un surogat fata de ce are Romania. Artificialul frumos este mai prost decat naturalul urat.
Oamenii? Ma indoiesc ca IQ-ul Olandei este mult superior Romaniei.
Daca accepti o viata fara prieteni si familie aproape, fara dealuri si munti, cu orase suprapopulate, violente etnice din partea populatiei de culoare, oameni denaturati de droguri si comportamente sexuale deviante si un cost al vietii dintre cele mai mari din Europa, dar sa locuiesti intr-o tara perfect coafata, e un loc bun de emigrat.

P.S. Poate nu era rau sa pui si niste poze cu autostrazile dintre principalele orase la ora 8 dimineata si eventual o parcare de biciclete, legate nu stiu de ce cu lanturi groase ca mana.

Am vrut doar sa facem conversatie.
Numai bine

Anonim spunea...

Darie..

"Daca accepti o viata fara prieteni si familie aproape, fara dealuri si munti, cu orase suprapopulate, violente etnice din partea populatiei de culoare, oameni denaturati de droguri si comportamente sexuale deviante si un cost al vietii dintre cele mai mari din Europa, dar sa locuiesti intr-o tara perfect coafata, e un loc bun de emigrat."

1.oamenii sunt peste tot mai mult sau mai putin oportunisti si egoisti..prin urmare chestia cu prietenii e relativa
2. dealurile si muntii din Ro sunt pline de gunoaie, oameni necivilizati, cocalari si pitzipoance
3. Alpii sunt destul de aproape si de altfel, si in Ro ai ceva drum de parcurs pana la Marea Neagra sau Bucegi..de ex
4.cine suntem noi sa consideram un comportament ca fiind deviant sau nu? sau pentru ca in Ro mentalitatile si rigorile ingradesc libera exprimare..fie ea si sexuala, crezi ca nu exista "comportament deviant" ?? deschide bine ochii... apartenenta sexuala il face pe un om mai bun sau mai rau? mai gandeste-te...

Anonim spunea...

Daca apreciera homosexualilor si a liberalismului prost inteles prin liberalizarea consumului de droguri se numeste a avea ochii deschisi, atunci inseamna ca eu ii am larg inchisi. Si prefer sa ramana asa si sa ma ghidez dupa o morala construita de aproape 2000 de ani incoace si nu dupa fetisismele unei societati de consum care nu mai stie pe ce sa cheltuie banii obtinuti din munca pe care accepta din ce in ce mai putin sa o presteze.
Asta e tot ce am avut de zis despre subiectul asta. Ma bucur ca e controversat.

Anonim spunea...

Am mintit ca nu mai am nimic de zis.

Ce e mai pervers? Sa furi biciclete in Romania ca nu ai ce manca sau sa furi in biciclete in Olanda ca nu ai ce fuma?

Anonim spunea...

scopul nu scuza mijloacele... prin urmare...
si da, Olanda e o tara cu un nivel de trai ridicat, in care infractorii au ce manca...si isi refuleaza geniul criminal in furtul de biciclete :)

sincer...prefer o tara care a legalizat consumul de droguri usoare! (consumate din greu si la noi)dar care a ramas civilizata & curata

Anonim spunea...

a..si inca ceva, Darie. Olanda a luptat pentru fiecare cm de pamant pe care il are..si asa libertini si amatori de droguri cum ii consideri tu, ai auzit vreodata de inundatii catastrofale la ei?

traiasca tarisoara noastra draga, unde totul se rezuma la a fura (in cazul de fata taierea masiva a padurilor!) si la a intreprinde diverse actiuni "fara cap" si fara a ne gandi la repercusini.
atat am avut si eu de spus :D

Anonim spunea...

@darie

Homosexualii nu sunt apreciati ci acceptati, drogurile nu sunt legalizate ci tolerate. Daca mergi in partile rurale sau orasele mai mici ale Olandei, vei gasi aceeasi morala de care vorbesti tu de 2000 ani.
Insa in Amsterdam totul este facut artificial pentru turism.

La fel vei gasi si in Barcelona, de exemplu, oameni fumand iarba pe plaja, la 2 m de politisti;

si comportamentele denaturate de care zici, le vei gasi in orice capitala mare a lumii, nu e legat neaparat de Olanda.

Costul vietii e mare, printre cel mai mare din Europa, dar esti si bine platit.. si diferenta dintre bogati si saraci e mult mai mica in Olanda decat in Romania.

Dar da iti dau dreptate, senzatia care mi-o da Olanda la tot pasul este ca nu are valoare spirituala, ca e o tara si o cultura artificiala, ca oamenii sunt din ce in ce mai materialisti si egoisti, reci;

dar... poate asa au ajuns ei sus, poate degeaba ne mandrim noi cu marinimia noastra nationala daca nu ne pretuim pe noi insine, ne denigram tara cu orice ocazie se iveste (a se vedea numai comentariile din blogul asta si cam toate blogurile romanesti), tot ce e la noi nu e bun, nu e frumos, nu e ca la ei, nu e civilizat...

Anonim spunea...

@dan s

pun pariu ca poti gasi cel putin atatea poze cu Romania in ipostaze placute si peisaje fantastice

si eu iti voi gasi cel putin atatea poze cu Olanda in ipostaze neplacute si nefantastice. (similare cu cele pe care le postezi tu pentru a-ti denigra tara)

embevolter spunea...

dani mi-a sugerat sa-mi expun punctul de vedere (probabil pt ca locuiesc in Benelux-Bruxelles si am fost recent, de doua ori, la Amsterdam).
Daca am inteles bine, Dan isi exprima frustrarea (ca in tot Blogul la categoria asta) ca la noi nu e atata civilizatie ca la Amsterdam. Problema nu e asa simpla cum crezi, olandezii au o societate democratica matura, pe cand noi am fost schiloditi de 50 de ani de comunism atroce. Iar civilizatia unui popor costa mult in materie de efort si investitii materiale.
As putea sa sar in ajutor cu doua sfaturi ca sa-ti mai temperezi furia pe neam:
1)gasesti si aspecte pozitive la neamul nostru, sunt sigur ca exista; 2)v. adi procopet

Pt Darie, anonim, Olanda are si ea problemele ei, mai ales in Amsterdam: crima organizata (piata neagra de droguri si traficul de carne vie) - recunoscuta si de autoritati drept drept o problema importanta.
http://www.iamsterdam.com/press_room/press_releases_0/2007/area-based_approach
Totusi, ma intreb cat cunoaste Darie din valorile traditionale olandeze cand spune ca sunt artificiale. Poate a uitat pt un moment de traditia artistica (pictura, arhitectura, etc), de spiritul de aventura si comert, superbele piete de lalele, morile de vant, etc. Centrul Amsterdamului este intr-adevar foarte comercializat dar nu are legatura cu esenta Olandei. Olandezii nu consuma mai multe droguri decat alti europeni, orasele nu sunt tocmai suprapopulate, si transportul e mult mai bine organizat decat in Romania. Comentariul referitor la comportamentul sexual deviant imi aduce un damf de PRM, si contravine valorilor pe care o intreaga Europa incearca sa le promoveze. Stiu ca iti place si aprecezi mai mult Romania; si pt mine e cea mai importanta tara, dar hai sa nu transformam niste impresii si alegeri subiective in argumente pt caracterizarea altei tari.

P.S.: ce-i aia IQ-ul unei tari? Am auzit ca s-a facut un sondaj, vezi in articol: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=117&cmd=articol&id=163

Anonim spunea...

embe: eu nu l-am contestat pe van gogh, morile de vant, lalele si pantofii de lemn, ci faptul ca totul e cat se poate de artificial, un fapt ce mi se pare mai pregnant in Olanda decat in alte tari occidentale. Eu nu apreciez lumea normelor (sunt constient ca sunt facute pe putinatatea si imperfectiunea omului), in conditiile in care toti sunt integri moral si de buna credinta.Din pacate unora trebuie sa le interzici unele lucruri pt a nu-si face singuri rau. Pot tolera existenta prostituatelor dar nu afisarea lor in vitrina, accept existenta homosexualilor dar nu paradele gay. Daca astea sunt valorile pe care le promoveaza intreaga Europa, eu ma dezic din start. Asta nu e toleranta cum zicea kittynel, ci efectiv promovare.
In concluzie, soccietatea occidentala se departeaza de valorile in care eu cred, Romania incepand sa copieze ceea ce a vazut pe unde a umblat, cu bune si rele. Cred ca ne indreptam spre o diluare a valorilor nationale. Asta e parerea mea personala, de PRM-ist cu ochii inchisi.
P.S. Daca as vrea sa fiu facut in diverse feluri m-as duce pe un forum de ziar, aici ar fi bine sa ne rezumam la dezbatere de idei si nu la aprecieri asupra oamenilor, chiar daca par sau sunt altfel decat vrem. Dar...asa e pe forum...

Anonim spunea...

Sunt de acord cu faptul ca "la ei" multe lucruri nu sunt naturale, dar si lucrurile artificiale au farmecul lor. De exemplu un BigMac de la McDonald's: orice mi-ati zice ca baga in el eu tot o sa-l mananc cu placere pentru ca are gust bun. Am avut si eu placerea de a vizita Olanda (nu Amstredamul ci Haga) si sincer mi-a placut ce am vazut.
Anonimule:
"oamenii sunt peste tot mai mult sau mai putin oportunisti si egoisti..prin urmare chestia cu prietenii e relativa" - prietenii nu sunt oportunisti sau egoisti, prietenii sunt prieteni pe care noi i-am ales si ne sunt prieteni pentru ca ii acceptam/ne accepta cu defectele noastre cu tot
kittynel:
Eu nu am denigrat tara, eu nu vorbesc decat din experienta pe care o am (ca biciclist in cazul blogului de fata) in Romania si in afara Romaniei, si realitatea e ca nu suntem civilizati
eMBe:
Nu cred ca 50 de ani de comunism ne-au invatat sa aruncam pet-urile pe muntii si dealurile patriei

P.S. Darie nu e PRM-ist

embevolter spunea...

@Darie, cand formulezi asa: "oameni denaturati de droguri si comportamente sexuale deviante" si "apreciera homosexualilor... se numeste a avea ochii deschisi" (ironic) - nu se intelege numai ca paradele gay si prostituatele din vitrine sunt o problema, ci chiar ca preferinta de sub plapuma omului e blamabila. Nici mie nu-mi place comercialul agresiv, pentru ca are efecte negative pentru traditie, dar mi se pare ca esti prea sigur de declinul valorilor autentice din vestul Europei, fara sa aduci argumente. Eu nu sunt de acord pentru ca am trait si am vazut multa cultura in partile astea.
De exemplu, in Amsterdam imi plac parcurile foarte intinse si muzeele de arta; strazile din partea de vest a centrului - cu canale nu-prea-circulate si alei stramte care strabat cladiri rezidentiale de caramida, presarate cu restaurante ascunse si piete linistite acoperite de coroanele copacilor; zona docurilor unde domina impunatorul muzeu de stiinta si tehnologie "Nemo" in forma de vas de croaziera gigantic, cu plaja si paraias pe vastul acoperis oblic; dar si o fabrica transformata in muzeu de arta moderna, etaje intregi cu galerii destinate artistilor urbani si priveliste superba de la etajul 11 (club/restaurant Club 11). Pe de alta parte nu imi place centrul comercial al Amsterdamului, nici Cartierul Rosu - care atrag majoritatea turistilor. As putea sa-ti dau mult mai multe exemple in Bruxelles, unde te invit sa vii sa le descoperim. Cred ca gasesti veritabilul daca il cauti putin mai mult.
Imi pare rau daca te-ai simtit jignit, dar am facut o remarca la adresa comentariului si nu la adresa persoanei tale. Sper sa ramanem prieteni:)
@dani: dupa parerea mea, comunismul i-a facut pe oameni mai rai si mai nepasatori fata de ceilalti si fata de societate. Daca la noi mentalitatea a fost una rea si nu se schimba deloc usor cum sa ajung la nivelul olandezului? Ma refer la gradul general de civilizatie: cultura, etica, finante; nu numai civism. Unii oameni arunca ambalaje si peturi fiindca le lipsesc cei sapte ani de acasa sau fiindca au caractere mizerabile. Dupa parerea mea ar trebui campanii la nivel national pentru respectarea naturii si o educatie mai buna in scoala primara.

Anonim spunea...

Erau odata ca niciodata niste viermi care traiau intr-un rahat. Viermisorii o intreaba pe mama-vierme: “Mama, de ce nu plecam din rahatul asta?” Mama-vierme: “Pentru ca el este tara noastra”.

Anonim spunea...

@dani: dupa parerea mea, comunismul i-a facut pe oameni mai rai si mai nepasatori fata de ceilalti si fata de societate.

Comunismul ne-a educat sa ne supraveghem apropele si in caz ca face mai bine sa-i luam ce are el ma bun, iar in cazul in care face mai rau sa-l scuipam, sa-i dam un sut in cur, din acest motiv nu stim noi sa fim civilizati asa cum sunt olandezii, pentru ca ei stiu ce inseamna respect

Anonim spunea...

buna !am locuit in olanda timp de 7ani si am fost fascinat de tot ce am vazut..sunt absolut geniali in administratie,infrastructura, comert,au chiar si cultura si sar putea sa fie uneori mai pura k a noastra nu va lasati pacaliti oameni buni cultura noastra este formata din cea rusa .turca ,tatara etc,informativa si o sa vedeti cata dreptate am,nu confundati amsterdamul cu restul olandei sunt diferite .si tot k o parere personala au 100 de ani peste noi....avem norocul unui relief frumos in rest vai de noi ,cand intri in romania la granita pur si simplu te izbesti de ceva groaznic...pacat..mare pacat ...si eu la fel ca voi sunt roman si-mi voi iubi tara pana la capat

Anonim spunea...

Fiecare tara are aspecte bune sau rele dar bunul simt emana din poze,daca vorba : pestele de la cap se impute la noi se resimte asta zilnic,dar nu tine totul doar de conducerea tarii,nivelul de trai si bunastarea aduc confortul psihic ,in felul cum au trait romanii in ultimii ani ii determina la un conportament neromanesc,lipsurile ,disperarea, umilinta,lipsa protectiei sociale au transormat o natiune intr-o populatie usor de manipulat,regretabil.Olanda prin oamenii ei a valorificat tot ce acel loc le-a permis pastridu-si o imagine demna de respect.Cred ca acolo sunt oameni in conducere carora chiar le pasa de tara lor si de cei care i-au ales.La noi nu chistocul aruncat pe geam ci cutia de bere am servit-o pe autostrada bucuresti- pitesti ce puteam sa fac sa-l blochez pe autostrada si sa-i dau in cap cu ea,cum spune reclama : ''n-ai cu cine,niste tarani''.Cit despre drogurile si homosecsualii din Olanda mai usor ,sa ne uitam in gradina noastra ,doamne si ce are in ea.Avem o tara care ar putea fi o perla a europei avem aproape toate formele de relief si nu mai vorbesc de zacaminte.Nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani ,ne rusinam de cine ne reprezinta,asta e altceva.NesimtireA e cel mai dobindit lucru dupa ''revolutie'' si cred ca e destul de vizibil asta.Cind vor trai si romanii ca olandezii putem discuta de drogurile si homosexualii lor,pina atunci .............Inca mai avem o tara frumoasa,dar sa invatam a pastra asa cum fac multe tari in europa,si poate mai multa intelepciune la alegeri.Regret ,dar inca suntem departe de ei(olandezi).

Anonim spunea...

mai fratilor ! e adevarat ca suntem romani si nu ar trebuii sa ne denigram tara. dar existo o problema aici. tara asta e denigrata de cei pe care i-am ales si de cei alesi de cei pe care i-am ales. mai lasati-ma voi cu tara mea si alte chestii de astea ca traim in cea mai corupta si murdara tara din europa. noi aici in romania nu avem drepturi, nu avem voie sa tragem pe nimeni la raspundere si mai ales suntem SCLAVI ai unorputeri care s-au instalat acolo sus si de care nu o sa scapam niciodata si stiti de ce ? ca suntem un popor las si fricos care se inchide in casa si isi zice : om vedea noi miine ! copii nostrii vor fi vai si amar de ei...niste drogati si niste betivi si poate chiar mai rau. si cat despre criminalitatea si consumul de droguri, nu stiu cate stiti voi din viata voastra de robotzi dar eu va pot spune ca ii vad zilnic noptile cum bantuie pe strada. si inca ceva : tot mai multi romani au ajuns sa spuna ca l-i rusine de tara in care s-au nascut. iar eu....daca as avea o putere, as sterge numele de romania de pe harta lumii, ca e rusine de ce a ajuns tara asta !!!! si pana va dati mari ca stiti de toate faceti ceva pentru tara.......de exempu grecia. dezlantuiti spiritul de romani daca vreti sa va mai numiti romani. daca nu inchideti-va in case si lasati sporovaiale ca pana si in bulgaria e mai bine ca in tara asta de hoti,curvari si criminali !