vineri, 6 februarie 2009

Referendum in Elvetia!

[Update 8 februarie]
Alegatorii elvetieni au decis sa permita accesul romanilor si bulgarilor pe piata "muncii" din Elvetia.

Alegatorii elvetieni au acceptat sa reinnoiasca acordul de libera circulatie a persoanei cu UE si extinderea acestuia pentru romani si bulgari, anunta pagina electronica a cotidianului LeTemps. Potrivit primelor rezultate ale referendumului de duminica difuzate de institutul GFS, 59,6% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea extinderii acordului. 22 din cele 26 de cantoane au votat in favoarea extinderii acordului. Campania electorala a fost marcata de acuzatii de xenofobie si rasism, dupa ce unul dintre partide, UDC, a folosit afise in care apar oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), dar si postere in care corbii (strainii) ataca Elvetia.

Sursa: HotNews
Hotnews zice de deschiderea pietei muncii. Eu cred ca se inseala. E vorba doar de libera circulatie. De astfel, si din intrebarea referendumului se intelege atat doar, nu si drept de munca.
Se pare ca hotnews a adaugat din burta si dreptul de munca, si eu am luat de buna aceasta informatie. My BAD!

@Darie - ma bucur ca am gresit, si ca tu ai avut dreptate...!



Elvetia voteaza duminica, 8 februarie, pentru a decide daca permite romanilor si bulgarilor sa lucreze liber in tara cantoanelor si daca reinnoieste aceeasi permisiune pentru celelalte 25 de state UE.
Referendumul de duminica are ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept. Referendumul va decide insa asupra confirmarii libertatii de circulatie a tuturor cetatenilor UE. Intrebarea referendumului a fost formulata in asa fel incat elvetienii sa raspunda cu 'da' sau 'nu' daca doresc ca cetatenii tuturor celor 27 de state membre sa se bucure de dreptul de a munci si studia in Elvetia.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Frumos suntem vazuti, n-am ce zice. :) De fapt, elvetienii nu sunt la prima abatere de acest gen.
Am inteles ca UE impune anumite 'directive' (daca pot zice astfel) Elvetiei, ceea ce mi se pare absolut jenant. Aberant. De ce? Pentru ca exista tari chiar in UE unde nu suntem acceptati. Unde ai nevoie de permis de sedere, unde ai nevoie de permis de munca. E.g: Olanda, Belgia, UK, Irlanda, Franta, Germania, etc
Principiul de baza al UE este libera circulatie a persoanelor in interiorul uniunii. Insa il incalca, pentru noi romani si bulgari (nu vorbesc de libera circulatie ca turist). Nu sunt de condamnat, avem si noi faima noastra. Poate ca s-au lovit de multe probleme similare, si nu vor sa repete greselile din trecut. Poate si noi am gandi la fel, in locul englezilor, de exemplu. :)


Voi ce ziceti? Ce parere aveti ? Un pronostic al referendumului??


foto:
udc.ch
libre-circulation-non.ch



7 comments:

FaithlessFairy spunea...

hmmm... eu trebuie sa merg pana in zurich sapt viitoare... ciudata decizie avand in vedere circumstantele/ campania anti-romani ;p
oricum, sunt in proportie de 90% sigura ca rezultatul referendumului va fi negativ... asta nu ar fi deloc nou sau surprinzator!

Anonim spunea...

romania NU AR TREBUI sa fie in ue (1) si 2, nu ar trebui sa le dea voie in alte tari. interviu, dk esti ok, bine. altfel, pa. pai mie nu imi convine sa se uite lumea ciudat sa zica "aaa esti de acolo de unde vin tiganii". spuneti-mi rasista, mi se rupe! nu suport strainii in general. vin toti cu caruta si apoi isi cer drepturi in tara care nu e a lor si isi bat joc. honestly, ar trebuie sa scape "din greseala" o bomba in toate tarile retardate si sa ramana doar usa, canada, australia si vestul europei.

Dani spunea...

Eu zic ca e normal sa fie reticenti si sa voteze negativ. Gandeste-te tu cum ai vota daca s-ar propune libera circulatie (a indienilor de exemplu) in romania. Aminteste-ti de "Rent a coder" si de sumele pentru care lucrau altii. Mai ales acum, avand in vedere criza economica si ca majoritatea se tem pentru siguranta job-urilor lor.
@Ice Scream - revino-ti, maturizeaza-te si adu-ti aminte de unde ai plecat "honestly".

Darie spunea...

-Imaginea pe care o prezinti e dintr-o publicatie care face parte din tabara celor care nu vor libera circulatie pe piata muncii. Statul elvetian s-a dezis de ea, spunand ca reprezinta o opinie personala a respectivei publicatii.
-Conform sondajelor, rezultatul referenumului va fi pozitiv.
-Atata timp cat cineva angajeaza un roman in Elvetia sau oriunde altundeva inseamna ca omul ala e demn de a lucra acolo, chiar daca in dezavantajul nativilor din tara respectiva. Angajatorilor fiti siguri ca le convine sa poata aduce oameni de unde vor. Asistatii sociali vor milita in permanenta impotriva liberei piete a muncii.
Societatea occidentala, inclusiv America+Canada se confrunta cu o problema grava: oamenii sunt dispusi sa lucreze tot mai putin.(vezi recenta plegere a lui Barack Obama despre salariile celor din bancile americane, care au condus la neglijente si expuneri imense)

@Dan: daca moderezi comentariile, fa-o, nu cred ca sunt tolerabile atitudini antisociale si rasiste.

FaithlessFairy spunea...

hihi... si eu ma bucur ca am gresit predictia... :D se pare ca totusi avem o sansa de reabilitare in ochii europei...

Dan S. spunea...

test....

Anonim spunea...

0-0 ,dar intram cu avantaj de un gol la pauza.oricum eu sunt de parere ca ar trebuii inasprite legile peste tot :) nu este posibil ca un ratat sa iti dea in cap si dupa 12 ani sa iasa din inchisoare .. inadmisibil ... ahh .si 90% nu sunt romani sunt tzigani(eu nu le zic rromi) ca deaici se face confuzia ... in cei care fac ce fac pe dincolo